De ce ne fascinează diverse fapte morbide

Ileana Mlădinoiu 28.09.2020, 15:50
De ce ne fascinează diverse fapte morbide

Diferite fapte morbide, cum ar fi crimele, accidentele, disparițiile, moartea, deși inspiră groază, stârnesc în ființa umană curiozitatea. Ba mai mult, unele persoane sunt “fascinate” de macabru.

De unde vine fascinația pentru faptele morbide. Explicația unui psihanalist

Dacă vă întrebați de unde vine această așa-zisă fascinație pentru faptele morbide, psihanalistul și scriitorul Patrick Avrane ne oferă câteva explicații în strânsă legătură cu noi. Fascinația pentru unele drame umane este adesea redusă, în mod greșit, la instinctul de voyeur. O curiozitate nesănătoasă de care ar trebui să ne fie rușine.

O astfel de știre în care macabrul predomină este, desigur, ceva ciudat, neașteptat, dar în același timp apropiată de noi, în sensul că ni s-ar fi putut întâmpla, parafrazându-l pe Patrick Avrane. Pe scurt, faptele morbide despre care vorbim sunt povești în care extraordinarul intră în obișnuit. Și tocmai asta le face atrăgătoare.

Spre deosebire de rubricile politice sau despre celebrități, protagoniștii știrii macabre sunt oamenii obișnuiți, ceea ce permite spectatorului sau cititorului să se identifice cu ei.

”Există ceva profund uman în fiecare fapt divers. De fapt, termenul a apărut la sfârșitul secolului al XIX-lea, când am încetat să credem că cerul ne-a trimis dezastre și binecuvântări ”, rezumă Avrane.

De ce ne fascinează diverse fapte morbide

În acest sens, interesul pentru diferite fapte morbide înseamnă să fii interesat de natura umană și de locul nostru în societate. Faptele diverse ne interesează pentru că rezonează cu noi. Ele fac apel la sentimente și instincte pe care le cunoaștem, oricât de rușinoase sunt.

”Ne arată de ce este capabil omul. Din punct de vedere istoric, diferitele fapte care ne fascinează și ne ating cel mai mult sunt cele legate de uciderea copiilor, care este tocmai interdicția fundamentală a societății noastre. Prima sarcină a omului este protejarea nou-născuților, astfel încât uciderea unui copil este înfrângerea unui fundament al societății noastre.”, explică Avrane.

Succesul lor vine și din faptul că sunt ușor de prezentat, nu necesită o mulțime de cunoștințe și care, deseori, ajung la un consens. Prin urmare, acestea sunt un instrument formidabil pentru socializare.

”Știrea este despre ce putem vorbi pe terasa barurilor/restaurantelor acum posibil pe rețelele de socializare, dar rămâne un factor de schimb”, mai spune psihanalistul menționat.

Ce se mai ascunde în spatele atracției către macabru

Totuși, în mare măsură, interesul pentru știri macabre este legat și de puternica lor dimensiune narativă.

„Știrea este în primul rând o poveste. Jurnaliștii o fac cunoscută sau o lasă să treacă complet neobservată”, a mai spus psihanalistul.

Canadianul Eric Wilson, autorul unor cărți dedicate atracției noastre către macabre, subliniază că această atracție este, la un anumit nivel, o dorință de „a experimenta suferința altcuiva”, dorința de a empatiza, de a simți.

Potrivit autorului, înclinația noastră către evenimente sinistre ne-ar putea ajuta să ne controlăm temerile și să înțelegem ce este esențial pentru viața noastră și ce nu.

Potrivit lui Wilson, curiozitatea morbidă reflectă dorința noastră de a înțelege unul dintre cele mai profunde mistere ale existenței.

Pentru a încheia, când ne vom confrunta cu tentația de a da clic pe lucruri sinistre, să reținem că ceea ce s-a văzut sau am citit despre groază, nu poate fi uitat ușor, ne poate obseda.

Urmăriți Impact.ro și pe