De ce l-a transformat Ceaușescu pe Moș Crăciun în Moș Gerilă. Ce îi punea dictatorul pe români să facă în perioada sărbătorilor de iarnă

Diana Radu 05.12.2019, 14:32
De ce l-a transformat Ceaușescu pe Moș Crăciun în Moș Gerilă. Ce îi punea dictatorul pe români să facă în perioada sărbătorilor de iarnă

Nicolae Ceaușescu, fostul dictator al României a încercat cu orice preț să ștargă din conștiința românilor conotația creștină a Crăciunului. Pentru a reuși acest lucru, Moș Crăciun a fost transformat în Moș Gerilă, iar bradul de Crăciun în Pom de iarnă. Astfel, cuvântul Crăciun ar fi trebuit să fie eliminat din istorie.

Cum era sărbătorit Crăciunul în perioada comunistă

Crăciunul copiilor din vremea lui Nicolae Ceaușescu, a fost îngrozitor, asta pentru că ei intrau în vacanța de iarnă după data de 22 decembrie, dar nu aveau voie să se bucure de Crăciun, decât după 27 decembrie. De asemenea, nimeni nu avea voie să împodobească ”pomul de iarnă”, mai devreme de 27 decembrie.

Crăciunul pe vremea lui Nicolae Ceaușescu
Crăciunul pe vremea lui Nicolae Ceaușescu

Iar lucrurile au stat la fel și în cazul adulților pentru care zilele de 25 și 26 decembrie erau zile lucrătoare. Practic, din anul 1948, zilele de sărbătoare au fost transformate în zile obișnuite de lucru, iar moșul nu arăta în niciun caz așa cum îl știm noi astăzi, cu haine roșii și barbă albă. Ba mai mult, în aceea perioadă, moșul apărea în ziare doar sub denumirea de Moș Gerilă și venea în ultimele nopți din an, 30 sau 31 decembrie, ci nu în Ajun așa cum suntem noi obișnuiți.

Ceaușescu l-a transformat pe Moș Crăciun în Moșul comunist Gerilă

În perioada comunistă, moșul era activist de partid, iar serbările de Crăciun erau sinistre. Copiii erau adunați de comuniști în fabrici şi uzine în fața moșului, unde pentru a primi cadouri trebuiau să recite poezii comuniste. Printre versurile acestor poezii cu iz comunist se regăseau cuvinte, precum:copii cât mai cuminţi, cu note mari, clase fără corigenţi, cadouri cât mai puţine.

„Moş Gerilă toţi îmi spun
Că eşti darnic şi eşti bun
Dar să stii mai din’ainte C-am fost băieţel cuminte,
Şi mai spun aşa să ştii
Ca eu nu-ţi cer jucării
Cum ţi-ar cere şi alţi copii.
Însă nu m-aş supăra
Dacă tot mi-ai da ceva”
Ceaușescu l-a transformat pe Moș Crăciun în Moș Gerilă
Ceaușescu l-a transformat pe Moș Crăciun în Moș Gerilă

Așadar, Moș Gerilă era produsul societății comuniste. Drept urmare toată recunoștiința copiilor trebuia să se întoarcă către partid. În acest sens, toate revistele pentru pionieri și UTC-iști erau obligate să-i aducă laude.

„Anotimpul alb, zilele care au mai rămas pînă la sfîrşitului anului calendaristic poartă gîndurile copiilor de la bradul frumos împodobit ce scînteiază în lumina jocului de artificii, la sacul plin cu daruri al lui Moş Gerilă, pe care-l întîmpină cu voioşia cîntecului, cu fapte frumoase, cu notele bune şi foarte bune din carnetul de elev. Surprizele care-i aşteaptă sînt multe şi foarte plăcute căci societatea noastră s-a îngrijit din vreme ca cei aproape 4,2 milioane de copii ai ţării să aibă o vacanţă plină de bucurii, iar tradiţionalele sărbători ale pomului de iarnă să fie mai strălucitoare ca oricînd”, scria revista Cutezătorii din anii 80.

Pluguşorul comunist al lui Ceaușescu

Comuniștii nu s-au mulțimit doar cu a schimba numele moșului și a elimina cu orice preț Crăciunul din conștiința românilor, ci au schimbat și cântecele specifice Sărbătorilor de Iarnă.

Pe vremea lui Ceaușescu, plugușorul clasic a fost dat uitării, deoarece a fost agreată o altă variantă care să fie pe placul dictatorului. Astfel, copiii care mergeau la colind trebuiau să reamintească recunoștința față de partid, de secretarul general, dar și de tovarășul Ceaușescu. Iată cum suna plugușorul comunist:

Plugușorul comunist a lui Ceaușescu
Plugușorul comunist a lui Ceaușescu
”Aho, aho, copii şi fraţi/ Staţi puţin şi nu mînaţi/ Şi urarea mi-ascultaţi/ C-am pornit-o de cu zori/ Prin ţară colindători/ Prin oraşe, prin comune/ Cu urările străbune/ De viaţă, de sănătate/ La constructorii voinici/ La mineri, la-nvăţători/ Că ni-e ţara cîmp de flori/ Răsădit de muncitori/ Tînăr să se-nalţe-n soare/ Cu uzine, cu ogoare/Şi cu vise minunate (…)Anul care s-a-ncheiat/ A fost mîndru … Pentru zile minunate/ De partid asigurate/Anul care s-a-ncheiat/A fost mîndru şi bogat/Am’nălţat un imn ales/ Pentru-al XII-lea Congres/Cîntând dragostea fierbinte/ Pentru bravul preşedinte/Reales de-al ţării For/ Şi de întregul popor/ Să ne fie înainte/Înţelept conducător/ Nalt exemplu, far şi zbor ….”, așa suna Pluguşorul din anul 1980.
Urmăriți Impact.ro și pe