De ce i-a tras în țeapă Vlad Țepeș pe negustorii brașoveni?

Daniela Alexandru 29.04.2022, 17:17
De ce i-a tras în țeapă Vlad Țepeș pe negustorii brașoveni?

Când vorbim despre Vlad Țepeș, vorbim despre unul dintre cei mai cunoscuți domnitori ai Țării Românești. Foarte de temut de dușmani, din cauza faptului că era un domnitor extrem de sever, dar foarte drept Vlad Țepeș și-a câștigat numele trăgând în țeapă pe cine nu îi respecta autoritatea.

De altfel, un moment important din domnia lui Vlad Țepeș este ziua de 29 aprilie 1459 când au fost trași în țeapă un număr 41 de negustori transilvăneni care au ignorat legile sale comerciale. Dorința lui Țepeș era ca negustorii să respecte principiul reciprocității și să lase ca și negustorii români din Țara Românească să beneficieze de aceleași privilegii în Transilvania, așa cum negustorii ardeleni beneficiau în Țara Românească.

Însă, din cauză ca negustorii brașoveni au impus taxe mai mari pentru produsele din Muntenia, Vlad Țepeș a distrus recoltele de grâne și a decis ca toți negustorii să fie prinși și trași în țeapă. Domnitorul nu a ținut cont de faptul că el, prin locul de naștere, este transilvănean și i-a pedepsit pe negustorii nedrepți.

Schola Graeca et Latina de la Targoviste
Schola Graeca et Latina de la Targoviste

Ce a construit Vlad Țepeș la Târgoviște?

Deși s-a născut la Sighișoara, Târgoviștea este cea care l-a făcut pe Vlad Țepeș domnitorul temut și cunoscut de toată lumea. În fosta cetate de scaun a Țării Românești, Țepeș lasă Turnul Chindiei, turn care a devenit simbol al orașului. Continuând munca tatălui său, Vlad Dracul, care a pus bazele turnului, construind partea inferioară a edificiului, ce era folosită inițial ca temniță, Vlad Țepeș ridică Turnul Chindiei, pe care îl va folosi drept punct de observație și nu numai.

Legendele spun că Vlad Țepeș era un domn atât de drept, dar și atât de temut, că la una dintre fântânile din cetate era pusă o cană de aur, pe care toată lumea o folosea, însă nimeni nu avea curajul să o fure. Până într-o dimineață, când o bătrână ieșită să ia apă vede că nu mai este cana de aur și strigă: „Vlad Țepeș a murit!”

Urmăriți Impact.ro și pe