Patru icoane împărătești din Târgoviște au fost expuse publicului, după mai mulți ani de restaurare

Daniela Alexandru 05.05.2021, 11:40

Patru icoane împărătești din Târgoviște au fost expuse publicului. Istoria Curții Domnești din Târgoviște, care a fost capitală a Țării Românești mai bine de trei secole, mustește prin fiecare colț al orașului, însă cel mai bine se poate vedea în cadrul Ansamblului Monumental Curtea Domnească, unde se pot admira atât Turnul Chindiei, cât și Biserica Mare Domnească, două elemente reprezentative pentru turismul târgoviștean.

Patru icoane împărătești din Târgoviște au fost expuse publicului

Până pe 16 mai 2021, însă, turiștii și iubitorii de istorie pot admira, în Sala Auditorium a Muzeului de Istorie, situat la doar câțiva pași de Curtea Domnească, o expoziție în care sunt prezentate cele patru icoane împărătești care alcătuiesc Iconostasul Bisericii Mari Domnești, icoane ce nu au mai fost văzute de public de peste un deceniu.
Iconostasul făurit din lemn de tei aurit are peste 300 de ani vechime.

După mai mulți ani de restaurare, atât în laboratoarele Complexului Muzeal din Târgoviște, dar și în laboratorul de restaurare al Muzeului Național Brukenthal din Sibiu, cele patru icoane, care datează din anii 1688-1714, pot fi acum, admirate de public.

Patru icoane imparatesti din Targoviste au fost expuse publicului
Ioane imparatesti din Targoviste

Expoziția cuprinde două categorii de icoane ce aparțin iconostasului făurit din lemn de tei aurit în zilele voievodului Constantin Brâncoveanu (1688-1714). Mai întâi, este vorba despre cele patru icoane împărătești, realizate în momentul decorării interiorului de către meșterul Constantinos cu echipa sa (Ioan, Ioachim și Stan), între anii 1698 și 1699. Cea de-a doua categorie include icoane din cinul apostolilor și profeților ori din cel al praznicelor împărătești.

Se pot observa numeroasele etape ale decorației interioare începând cu perioada brâncovenească și mijlocul secolului al XIX-lea, cu intervențiile asupra picturilor deteriorate, realizate de către zugravul Pană Hagi Avram, la 1850 – 1860, transmit reprezentanții Complexului Național Muzeal Curtea Domnească din Târgoviște.

Icoanele expuse, de o frumusețe deosebită, arată stiluri postbizantine, din epoci diferite. Ele variază ca măiestrie și minuțiozitate, compoziție și eleganță, somptuozitate și prețiozitate a materialelor ilustrate. Expoziția este completată de odăjdii, vase liturgice, cruci, candele, pristornice.

Sursă foto: Muzeul de Istorie Târgoviște

Urmăriți Impact.ro și pe