De ce divorțează oamenii, explicația științifică: motivul simplu pentru decizia radicală

De ce divorțează oamenii, explicația științifică: motivul simplu pentru decizia radicală

De ce divorțează oamenii, explicația științifică. Deși decid să pornească pe un drum comun, fiind convinși că nimic nu-i va despărți până la moarte, doi soți ajung destul de des la concluzia că au făcut o alegere greșită. Prin urmare, iau calea divorțului, ca ultimă soluție pentru problemele apărute în căsnicie. Un grup de cercetători de la Oxford a vrut să afle care sunt motivele invocate de aceștia pentru divorț

De ce divorțează oamenii, explicația științifică

Că oamenii divorțează, este un lucru binecunoscut, firește. Dar care este motivul principal pentru care doi soți, care la început se iubeau și visau că vor trăi împreună până ce moartea îi va despărți, decid să divorțeze?

Cercetătorii de la Universitatea Oxford au cercetat cifrele și statisticile depuse de Anglia și Țara Galilor din 1971 și au ajuns la o concluzie destul de nesurprinzătoare: majoritatea cuplurilor merg pe căi separate invocând la divorț „comportamentul nerezonabil” al partenerului.

Ce înseamnă un comportament nerezonabil? Ei bine, definirea acestuia este destul de variată, dar include: abuz verbal, lipsa de sprijin emoțional, abuz de droguri/alcool, crearea de datorii financiare secrete, violență și/sau abuz fizic și multe altele în acest sens.

Cercetarea, care face parte dintr-o problemă mai amplă a Dreptului Familiei, a constatat că, în ultimii 30 de ani, jumătate din divorțurile acordate soțiilor s-au datorat comportamentului nerezonabil al soților lor, scrie iflscience.com.

De ce divorțează oamenii, explicația științifică: motivul simplu pentru decizia radicală
Oamenii de știință au vrut să afle care este motivul principal pentru care doi soți ajung să divorțeze

Motivul simplu pentru decizia radicală

Pe de altă parte, cauzele oferite în sprijinul divorțului de către soții care divorțează de soțiile lor implică un comportament nerezonabil și doi ani de separare, o schimbare față de „adulterul soțiilor”, mult mai frecvent înainte de această perioadă de timp. Cercetarea a constatat că, în general, pentru a solicita divorțul, soțiile au folosit motivul „comportamentului nerezonabil” relativ mai mult decât soții.

Între 1971 și 1991, folosirea unui motiv legal specific de divorț nu era cerută. Se folosea formularea „fără culpă”, în care niciunul dintre soți nu era obligat să dovedească vina sau abaterea conjugală din partea celuilalt. Cu toate acestea, utilizarea a crescut din 1991, cu niveluri care se potrivesc acum mai mult sau mai puțin cu cele înregistrate în 1973.

Aceste date au apărut datorită Legii de reformă a divorțului din Anglia și Țara Galilor din 1969, care a făcut ca „diferențele ireconciliabile” să fie singurul motiv legal pentru divorț. Pentru a obține un divorț, erau necesare dovezi legale care să indice că despărțirea a fost într-adevăr ireversibilă, chiar dacă acele dovezi nu au fost declanșatorul.

Totodată, doi ani de separare convenită între cele două părți sau cinci ani de separare din inițiativa unei singure părți , ar putea fi, de asemenea, dovezi legale în favoarea unui divorț.

John Haskey, un membru asociat de demografie la Universitatea din Oxford, care a condus analiza datelor studiului, a găsit și alți factori interesanți. Divorțurile acordate soțiilor care invocă adulterul au atins vârful în 1987, fiind de 25% din cazuri. În același an, soții cărora li s-a acordat divorțul au folosit clauza de adulter în 45 la sută din cazuri. În schimb, în 2016, ambele situații se situează la aproximativ 11 la sută.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....