De ce a murit Regina Maria. Boala cu care s-a luptat până în ultima clipă

Ana-Maria Tudor 06.07.2023, 13:32
De ce a murit Regina Maria. Boala cu care s-a luptat până în ultima clipă

Regina Maria a României, un simbol puternic și durabil al feminității în istoria noastră, continuă să strălucească într-un peisaj istoric în care personajele feminine negative, precum Doamna Chiajna, Elena Lupescu, Ana Pauker sau Elena Ceaușescu, domină adesea. Chiar dacă era de origine engleză, Regina Maria s-a identificat atât de profund cu aspirațiile poporului român încât a devenit un simbol al acestuia. La vârsta de 62 de ani, pe 18 iulie 1938, ea a trecut în neființă. De ce boală a murit Regina Maria după ce s-a îmbolnăvit în vara anului 1937 vă vom dezvălui în articolul de mai jos.

Sănătatea Reginei s-a deteriorat treptat

Cu toate că a învins diverse afecțiuni precum furunculoză, apendicita și gripa spaniolă devastatoare din anii 1918-1919, începând din 1935, sănătatea Reginei a început să se deterioreze treptat, în ciuda faptului că aceasta dusese un stil de viață destul de sănătos.

În noaptea de 10/11 martie 1937, Regina Maria a suferit o criză care a marcat începutul sfârșitului său. Această criză a avut un debut asemănător cu cel al fiului ei, Mircea, care a decedat în timpul Primului Război Mondial din cauza febrei tifoide.

Regina Maria
 

Pe 5 martie 1937, Regina Maria a notat că avea o ușoară răceală și ar fi trebuit să rămână în pat, dar și-a dorit să participe la o serată muzicală și să nu dezamăgească pe nimeni. Însă, cinci zile mai târziu, în timpul nopții, Regina Maria s-a prăbușit în camera ei.

„M-am împiedicat, copleșită de o amețeală nemaipomenită, incapabilă să-mi păstrez direcția, așa că am căzut, lovindu-mă de paravanul de lângă ușa budoarului meu… o vreme am zăcut acolo, foarte confuză, fără să înțeleg ce mi s-a întâmplat”, a notat aceasta la vremea respectivă în unul dintre jurnalele sale.

Această criză a marcat debutul unei stări de sănătate precare pentru Regina Maria, care avea să o afecteze pentru restul vieții sale.

Vezi și: SPECIAL. Iubirile regelui Ferdinand. La capitolul infidelitate, nu i-a rămas dator soției sale, regina Maria. Între două doamne și-a făcut loc o țărancă plină de nuri

De ce boală a murit Regina Maria

După două luni și jumătate de la criza pe care a suferit-o, Regina Maria a României a primit, în urma multiplelor consultări și analize medicale, un verdict medical teribil.

„Din păcate, rezultatul analizelor a fost un dezastru pentru mine. Sunt într-adevăr bolnavă, o boală perfidă, epuizantă, care afectează ficatul și splina, pierderile de sânge, precum și reala tendință spre flebită, toate provin de la același lucru: sufăr de un soi de anemie pernicioasă, cu doar jumătate din numărul de globule roșii pe care ar trebui să-l am, și pentru această stare de sănătate nu există nimic altceva decât pat, pat, pat, pat…”

Regina Maria a României a suferit și a decedat în urma unei ciroze hepatice postvirale, însoțită de o insuficiență cronică venoasă a membrelor inferioare, potrivit historia.ro. Această afecțiune a dus la imobilizaea în pat și, ulterior, la dependența de un scaun cu rotile pentru deplasare.

La vârsta de 62 de ani, pe 18 iulie 1938, Regina Maria a României a încetat din viață. În vara anului 1937, Regina a început să se îmbolnăvească și a fost supusă tratamentelor în România, Italia și Germania, însă fără a obține rezultate benefice. Potrivit doctorului său personal, Regina Maria suferea de cancer pancreatic, în ciuda faptului că diagnosticul oficial a fost de ciroză.

Citește și: Regina Maria a României, apariție istorică la Conferința de Pace de la Paris. Cum a rezolvat în câteva zile o misiune în care premierul de atunci eșuase

Regina Maria și-a exprimat dorința ca inima să-i fie scoasă din piept și să fie așezată într-o casetă de argint pe pământ românesc. Această casetă a fost învelită în drapelele României și Angliei și inițial depusă în biserica mănăstirii Cotroceni. Ulterior, a fost dusă la Castelul de la Balcic, unde a fost plasată în capela ortodoxă „Stella Mariș”, o capelă ctitorită de Regina Maria.

În prezent, caseta în care se află inima Reginei Maria este depusă în Camera de Aur a Castelului Pelișor din Sinaia, locul în care, acum 80 de ani, a încetat să mai bată, la ora 17:38, pe 18 iulie 1938.

Urmăriți Impact.ro și pe