SPECIAL

Regina Maria a României, apariție istorică la Conferința de Pace de la Paris. Cum a rezolvat în câteva zile o misiune în care premierul de atunci eșuase

Beatrice Dumitru 14.08.2022, 10:00
Regina Maria a României, apariție istorică la Conferința de Pace de la Paris. Cum a rezolvat în câteva zile o  misiune în care premierul de atunci eșuase

Maria a devenit Regina României pe 11 octombrie 1914, după moartea regelui Carol I, într-o perioadă zbuciumată, marcată de izbucnirea Primului Război Mondial. Ea a dovedit reale calități diplomatice, iar în turneul legendar de la Paris, la Conferința de Pace, a reușit să schimbe imaginea României în fața celor mai importanți lideri ai lumii.

Cine a fost Regina Maria a României

Regina Maria s-a născut pe 29 octombrie 1875 în castelul Eastwel, în comitatul Kent din Anglia, și a fost a doua regină a României, în calitate de soție a regelui Ferdinand I. Pe 10 ianuarie 1893, la Sigmaringen în Germania, a avut loc căsătoria dintre cei doi, care a avut trei cermonii, una civilă și două relicioase: catolică (religia lui Ferdinand) și protestantă (religia Mariei).

Regina Maria a dovedit reale calități diplomatice în susținerea și apărarea intereselor României. De exemplu, s-a opus intrării țării în Primul Război Mondial de partea Puterilor Centrale și a participat la o campanie diplomatică pentru recunoașterea internațională a statului român reîntregit, după alipirea provinciilor Basarabiei, Bucovinei, Transilvaniei, Banatului, Crișanei, Maramureșului și Sătmarului.

Regina Maria a României, apariție istorică la Conferința de Pace de la Paris. Cum a rezolvat în câteva zile o misiune în care premierul de atunci eșuase
Regina Maria la Paris, alături de premierul francez George Clemeneceau. Sursa foro: reginamaria.org

Regina Maria, la Conferința de Pace de la Paris

După încheierea Primului Război Mondial, marile puteri redesenau harta lumii la Conferința de Pace de la Paris, în 1919. Cel care a avut misiunea de a le convinge să țină cont și de România a fost premierul de la acea vreme, Ionel Brătianu. Dar i-a transmis regelui Ferdinand că negocierile de pace sunt în impas și că țara noastră este tratată cu dispreț și indiferență de către aliați pentru că semnase Tratatul de Pace cu Puterile Centrale, cu care Regina Maria nu fusese de acord.

Astfel, după eșecul înregistrat de Brătinu, regele Ferdinand a decis să o trimită pe Maria la Paris și Londra pentru tratative neoficiale privind recunoașterea internațională a granițelor țării.

Un fior de mândrie mi-a străbătut toată ființa. Eu? Desigur, eu eram cea chemată – da, cred că mă simțeam capabilă să-mi susțin pledoaria chiar și în fața celor trei mari! […] Da, voi merge, am spus – o să fac tot ce pot. Era o misiune pe care o puteam îndeplini, mă simțeam capabilă s-o fac, nu eram nici nervoasă și nici speriată. Îmi făcea chiar plăcere”, nota regina Maria în memoriile sale.

Ajunsă la Paris, regina a jucat un rol important în favoarea României. L-a vizitat pe premierul francez Georges Clemenceau, care a întâmpinat-o la Palatul Elysee cu garda de onoare, și a avut curajul să îi ceară ajutorul pentru revenirea la România a Transilvaniei până la Tisa şi a Banatului, în întregimea lui.

Nu știu dacă am atins vreo coardă sensibilă a inimii sale, dar fața mea i-a adus o imagine plăcută despre România, zâmbetul meu fiind mult mai convingător decât dezbaterile politice obositoare”, a mai scris regina în memoriile sale după întîlnirea cu premierul Franței, potrivit reginamaria.org.

Cu credinţa unui suflet mare s-a dus Regina Maria la Paris şi la Londra. A încercat lupta cu publicul cel mai greu de cucerit şi reţinut, şi l-a învins. A fost, cum spun ziarele franceze, o săptămînă de zile „Regina Parisului,”, scria Nicolae Iorga în ziarul „Neamul românesc”.

Deși nu a obținut întregul Banat, vizita Reginei Maria la Paris a schimbat mult în bine situația României, mai ales în ceea ce privește interesul, înțelegerea și simpatia față de țara noastră.

Întîlniri cu președinții Franței și SUA

În turneul de la Paris, Regina Maria s-a întâlnit și cu președintele francez Raymond Poincare, cel care i-a oferit Legiunea de Onoare, devenind prima femeia din lume căreia i se acordă titlul de membru corespondent al Academiei de Arte Frumoase din Franţa.

Ea a discutat și cu alte personalități importante precum premierul Marii Britanii Lloyd George și  președintele SUA Woodrow Wilson, căriua i-a vorbit despre pericolul bolșevismului rusesc și l-a convins să se întâlnească cu Ionel Brătianu pentru a-i expune situația Românie.

Regina Maria a României reușit la Paris să atragă atenția jurnaliștilor din toată lumea și s-a bucurat de o mediatizare internațională deosebită, desenând o nouă imagine țării.

„Înainte de a pleca, mi s-a făcut o mare onoare care nu s-a făcut niciodată unei regine, se pretinde chiar că nici regilor, în Franța. Mi s-a cerut să trec în revistă garda de onoare”, mai nota regina Maria în memoriile sale.

Doi ani de suferință

După moartea Regelui Ferdinand și venirea la putere a fiului său, Carol al II-lea, acesta a reușit îndepărtarea Reginei Maria din viața politică.

În 1936, Regina Maria s-a îmbolnăvit iar starea ei s-a agravat odată cu trecerea anilor, deși s-a tratat la diferite sanatorii din Europa, dar niciun medic nu a reușit să-i pună un diagnostic. Doi ani mai tîrziu, pe 18 iulie 1938, a murit la reședința sa de la Pelișor.

Regina Maria a României a fost considerată una dintre cele mai frumoase femei ale erei sale și una dintre cele mai frumoase regine din istorie.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...