Cutremurele neobișnuite din județul Gorj, provocate de austrieci? Declarația controversată a unui fost ministru. „Eu nu am crezut”

Beatrice Dumitru 26.03.2023, 11:23
Cutremurele neobișnuite din județul Gorj, provocate de austrieci? Declarația controversată a unui fost ministru. „Eu nu am crezut”

Județul Gorj a fost zguduit de mai multe cutremure în ultima perioadă, deși era o zonă seismică cunoscută cu activitate slabă. Un fost ministru din PSD a făcut afirmații controversate despre seismele din această regiune, susținând că nu au avut cauze naturale, ci au fost provocate. Cine ar fi în spatele cutremurelor din Gorj.

„Nu au fost cutremure naturale”

Mai multe cutremure și sute de replici au avut loc în județul Gorj, iar seismologii au fost surprinși, deoarece zona nu este una în care se produc frecvent seisme. Directorul Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP), Constantin Ionescu, confirma „că este o zonă seismică cunoscută cu activitate slabă până acum”, iar ceea ce s-a întâmplat este cea mai mare intensitate seismică din ultimii 200 de ani din regiune.

Eugen Orlando Teodorovici, fost ministru de Finanțe, face afirmații controversate și vine cu câteva teorii despre  cutremurele din Gorj. Acesta susține că seismele nu au cauze naturale, ci au fost provocate  de austrieci, mai exact, de forările de gaze la mare adâncime făcute de compania OMV Petrom.

Cutremurele neobișnuite din județul Gorj, provocate de austrieci? Declarația controversată a unui fost ministru. „Eu nu am crezut”
Eugen Teodorovici, fost ministru de Finanțe.

Suntem mai deștepți. Eu nu am crezut. Nu sunt un specialist și nu am crezut, dar îmi dau seama când vorbesc cu un om care știe. (…) Cutremurele de la Gorj nu au fost cutremure naturale. Sunt cutremure provocate de exploatarea de gaz de către OMV. Au mărit cantitatea de gaz cu exploatarea de gaz. Acolo, ca să produci exploatarea de gaz, trebuie să produci niște explozii subterane și s-a intensificat acest vid de exploatare a gazului, punându-se pe seama cutremurului din Turcia cu ce se întâmplă la Gorj. Cutremurele nu sunt din cauze naturale, sunt provocate de cei care exploatează gazul acolo, mai au încă 5 ani de exploatare…interesele majore din piață…că și eu m-am întrebat de ce nu se spun aceste lucruri“, a spus Eugen Teodorovici,  într-o emisiune găzduită de publicația Puterea.

„România are tehnologia pentru a anticipa cutremurele cu 2-3 zile înainte”

Eugen Teodorovici a mai afirmat că România deține tehnologie care poată să anunțe producerea unui cutremur cu două-trei zile înainte, deși seismologii avertizează că niciun seism nu poate fi prezis.

România poate și are tehnologia pentru a anticipa cu două până la trei zile cutremurele și chiar până la 6.000 de kilometriu distanță. Este o tehnologie deținută de institutul aflat sub coordonarea Academiei Române, nu cea a domnului Mărmureanu”, a adăugat fostul ministru.

Fostul demnitar a vorbit și despre ieșirile pubice ale lui Gheorghe Mărmureanu, fostului director INFP, despre care a spus că nu este seismolog, ci inginer constructor, și că face predicții de cutremure în funcție de interesele firmelor de asigurări de locuințe.

Mărmureanu și-a schimbat des punctul de vedere referitor la un posibil sau un iminent cutremur. Înțeleg din spusele domniei sale că atunci când se vorbea de un cutremur iminent, era mulțumirea firmelor de asigurare pentru care un astfel de anunț a trimis mulți români să-și facă polițe de asigurare. După care, dacă ne uităm în istoricul aparițiilor publice ale domnului Mărmureanu, care oricum nu are pregătirea necesară de seismolog, își schimbă opinia și spune că s-au schimbat calculele și nu se mai întrevede un astfel de cutremur în următoarea perioadă. Pentru că ce să vezi? Se rupsese lanțul de iubire între firmele de asigurare și el”, a afirmat fostul ministru din PSD.

Până în prezent, au fost măsurate doar două cutremure mai importante cu epicentrul în apropiere de Târgu Jiu. Primul a avut loc în anul 1943, de 5,2 grade, cu epicentrul aproape de localitatea Tismana, iar al doilea, un seism din 1963 de magnitudine 4,5, cu epicentrul puțin mai la nord.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...