Cutremurele din România i-au luat prin surprindere pe specialiștii INFP. Avertismentul seismologilor: „Lucrurile în continuare se mișcă”

Stan Filon 17.02.2023, 08:15
Cutremurele din România i-au luat prin surprindere pe specialiștii INFP. Avertismentul seismologilor: „Lucrurile în continuare se mișcă”

Cutremurele din România i-au luat prin surprindere pe specialiștii Institutului Național de Fizică a Pământului, la fel ca pe ceilalți români. Și mai surprinzător este faptul că harta seismică a României se pare că s-a schimbat, după cutremurul din Turcia, dar și cel din România, de la Târgu Jiu.

Cutremurele din România i-au luat prin surprindere pe specialiștii INFP

Așadar, specialiștii de la Institutul Național de Fizică a Pământului au prezentat în direct la Antena 3 CNN noua hartă seismică a României, unde sunt marcate mai multe zone ca fiind cu activitate seismică ridicată.

Cel care a venit cu noua hartă seismică a României a fost Dragoș Toma, cercetător INFP. Acesta susține că multiplele replici ale cutremurelor reprezintă un lucru normal, dar totodată precizează că lucrurile sunt în continuare în mișcare.

Cutremurele din Romania i-au luat prin surprindere pe specialistii INFP
Cutremurele din Romania i-au luat prin surprindere pe specialistii INFP

„Sperăm să nu mai dea ceva peste 5. Sperăm, dar nu este nici o certitudine”

„Noi înregistrăm cutremurele bine în ultimii 50 de ani. Replicile acestea multe, nu sunt o surpriză până la urmă. Ele sunt un lucru foarte normal după un cutremur. Lucrurile în continuare se mișcă”, a afirmat cercetătorul.

Cu toate acestea, Dragoș Toma recunoaște că secvențele care au apărut la Târgu Jiu trebuie luate în considerare.

„Nu ne așteptam ca această zonă să producă și mai puternic și atât de repede. Încet, încet lucrurile o să scadă dar în câteva săptămâni. Sperăm să nu mai dea ceva peste 5. Sperăm, dar nu este nici o certitudine. Toate secvențele de la Târgu Jiu ar trebui luate în considerare”, a adăugat Dragoș Toma.

România este situată pe trei subplăci tectonice principale: placa est-europeană care acoperă regiunea Moldovei și se deplasează de la est către vest, placa Moesică intinsă pe sub jumătatea de sud a țării care formează fundamentul Câmpiei Române și podișul Dobrogei și placa panonică pe zona de vest. Cele trei subplăci se întâlnesc exact în zona Vrancea, ceea ce determină de altfel seismicitatea ridicată de aici, iar ciocnirea lor provoacă cutremure la mare adâncime, la peste 60-90 de km. Ciocnirea celor trei determină cutremure intermediare care pot fi foarte puternice și care ar putea afecta o arie foarte întinsă. Seismul din 1977 a fost unul de acest tip.

De cealaltă parte, ce s-a întâmplat în zona Olteniei a fost un seism de suprafață al cărui hipocentru se situează la o adâncime cuprinsă între 5 și 30 de km, mergând chiar până la 60 de km. Intensitatea în epicentru măsurată pe scara Mercalli a fost de peste 7, ceea ce potrivit specialiștilor înseamnă un cutremur foarte puternic.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...