Cele mai periculoase județe din România în caz de cutremur major. Harta publicată de ISU

Beatrice Dumitru 13.02.2023, 13:15
Cele mai periculoase județe din România în caz de cutremur major. Harta publicată de ISU

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a elaborat în 2021 un document intitulat „Concepția națională de răspuns post seism”, în care apar informații îngrijorătoare cu privire la efectele unui cutremur major, cum a fost cel care a devastat Turcia. Care ar fi cel mai afectat județ din România în cazul unui seism puternic.

Cele mai afectate județe în cazul unui cuntremur major

Cutremurul de 7,8 grade pe scara Richter din Turcia, care a avut loc pe 6 februarie, a readus în prim plan discuții despre un posibil seism în viitor, în România. Trei sferturi din populația țării ar avea de suferit, dacă ar avea loc un cutremur de cel puțin 7,4 grade, precum cel din 1977, potrivit planului IGSU elaborat în 2021.

Potrivit documentului, autoritățile au luat în calcul mai multe ipoteze în ceea ce privește producerea unui cutremur de mare intensitate în România, iar în toate variantele Prahova ar fi județul cel mai afectat, alături de Buzău. Pe listă mai sunt Iaşi, Bacău și capitala București. Se estimează că 38.951 de clădiri ar fi afectate numai în Prahova.

Cele mai periculoase județe din România în caz de cutremur major. Harta publicată de ISU
Județul Prahova ar fi cel mai afectat în cazul unui cutremur puternic.

Cele mai sigure locuri din România

Pe de altă parte, Institutul Național pentru Fizica Pământului a făcut o listă cu cele mai sigure județe din România în cazul unui cutremur. Conform istoricului seismografic, acestea sunt Timiș, Caraș Severin, Satu Mare și Constanța. La fel de sigure sunt și Suceava și Maramureș și zonele cuprinse între Oradea, Cluj, Deva și Bistrița.

Planul IGSU mai arată că aproape 75% din populație, din care majoritatea covârșitoare din mediul urban, și 45% din rețelele vitale sunt expuse riscului la cutremur. De asemenea, 42.000 de oameni ar muri, alți 300.000 ar fi răniți și peste 850 de kilometri de infrastructură de transport ar fi distrusă, în timp ce pierderile materiale directe s-ar ridica la peste 25 de miliarde de euro.

În România, cea mai activă și puternică sursă seismică se află în Vrancea și afectează două treimi din teritoriul țării, iar seismele produse acolo pot afecta 40 de localități urbane, în special, pe direcția Iași – Focșani – București, potrivit documentului.

Ce s-ar putea întâmpla în primele 72 de ore după seism

ISGU a identificat care sunt cele mai mari riscuri asupra sistemului național de management al situațiilor de urgență, în primele 72 de ore de la producerea unui cutremur puternic.

  • blocaj instituțional în primele 4-6 ore;
  • deteriorarea parțială sau totală a legăturilor de comunicații;
  • crearea de blocaje/ambuteiaje (și/sau distrugerea căilor de comunicații) pe căile de comunicații rutiere;
  • sincope în ceea ce privește traficul feroviar, terestru și aerian;
  • executarea greoaie a cercetării zonelor afectate;
  • numărul foarte mare de apeluri în Sistemul național Unic de Apeluri de Urgență – 112, ceea ce poate determina blocarea sistemului sau, după caz, crearea unor liste de așteptare;
  • apariția primelor simptome de panică individuală / colectivă în rândul populației.
  • apariția altor situații de urgență ca urmare a producerii seismului (incendii, explozii, avarii etc.);
  • lipsa sau, după caz, insuficiența mijloacelor tehnice/materiale necesare efecturrii acțiunii de căutare-salvare.

Turcia și Siria numără morții după cutremul catastrofal care a zguduit cele două țări. Sunt cel puțin 36.000 de persoane decedate, peste 31.600 doar în Turcia, și mai bine de 4.500 în Siria devastată de 12 ani și de un război civil. Aici au fost confirmați 4.574 de morți, dintre care 3.160 în regiunile controlate de rebeli și 1.414 în cele aflate sub controlul regimului președintelui Bashar al-Assad.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...