Cutremur resimţit în mai multe oraşe din România. Ce magnitudine a avut seismul

Andra Daoud 30.11.2021, 20:35
Cutremur resimţit în mai multe oraşe din România. Ce magnitudine a avut seismul

Un cutremur cu magnitudinea de 4.2 grade pe scara Richter a avut loc marți, 30 noiembrie, în România. Seismul s-a produs în jurul orei 18 și s-a resimțit în mai multe orașe ale țării. Care au fost zonele cele mai apropiate de punctul seismic.

Cutremurul resimțit în mai multe orașe din România

Seismul de 4.2 grade s-a produs la ora 18:20:57. Potrivit Institutului Național de Fizică a Pământului, cutremurul a avut loc la o adâncime de 124 de km. Acesta a fost resimțit de locuitorii din câteva orașe, centrul seismic fiind în apropiere de: Brașov (85 km E), Ploiești (95 km NE), Bacău (102 km S), Galați (107 km V), Brăila (108 km NV), București (144 km N), Pitești (170 km NE), Iași (181 km S), Sibiu (199 km E) și Giurgiu (208 km N).

Cutremurul de marți a venit la 24 de ore după un alt seism produs în zona Vrancei. Luni, 29 noiembrie, la ora 18:37:48 s-a produs un seism slab, cu o magnitudine de 2.3 grade pe scara Richter, la o adâncime de 80 km.

Cutremur resimţit în mai multe oraşe din România. Ce magnitudine a avut seismul
Cutremur resimţit în mai multe oraşe din România. Ce magnitudine a avut seismul

Ce să faci în cazul unui cutremur major

Autoritățile din România au desfășurat, în 2018, un amplu exercițiu de simulare a cutremurelor. Institutul Român de Seismologie Aplicată a explicat atunci ce este de făcut în cazul unui cutremur major, pentru a limita pe cât posibil avariile, accidentele și rănirile.

În sensul prevenției, este important să identificați obiectele grele care atârnă peste mese, paturi și să le asigurați astfel încât să nu vă pună viața în pericol. Fixați piesele de mobilier grele, astfel încât să nu se deplaseze și să nu cadă în caz de cutremur.

Aveți grijă ca obiectele care se pot deplasa să nu blocheze ușile, coridoarele și ieșirile, în caz de cutremur. Verificați tavanele astfel încât să nu existe riscul de a cădea cărămizi, placaje, tencuială sau ornamente.

În timpul cutremurului propriu-zis, este important să vă păstrați calmul și să acționați în așa fel încât să vă protejați pe voi și pe cei dragi. Aveți grijă de copii și de bătrâni și încercați să îi liniștiți. Dacă sunteți afară, stați departe de clădiri și ziduri. Dacă sunteți în interior, stați departe de ferestre, preferabil cât mai aproape de un perete de structură rezistent.

Stați sub o grindă solidă, sub birou, masă sau sub tocul ușii. Un alt loc sigur este lângă un perete, sprijinit pe genunchi și coate, cu fața în jos și cu mâinile la ceafă. Închideți sursele de foc și încercați să deschideți ușa, pentru a nu se bloca. Nu fugiți din casă, nu săriți pe geam, nu alergați pe scări și nu folosiți liftul în timpul cutremurului. În cazul unei evacuări, încercați să evitați aglomerația și să vă păstrați calmul.

Urmăriți Impact.ro și pe