Acestea sunt cele mai periculoase localităţi din România în cazul unui cutremur de intensitate mare. Bucureşti şi Iaşi sunt în top

Ana Ionescu, Ștefan Olteanu 27.05.2021, 14:31
Acestea sunt cele mai periculoase localităţi din România în cazul unui cutremur de intensitate mare. Bucureşti şi Iaşi sunt în top

În România se produc anul aproximativ 200 de cutremure, ce variază ca intensitate între 2 și 3 grade pe scara Richter. Marți noapte, ţara noastră a fost zguduită de un nou seism puternic, ce a avut magnitudinea de 4,7 grade pe scara Richter. Specialiștii spun că în următorii ani România s-ar putea confrunta cu un seism foarte puternic.

Cele mai multe cutremure se produc în zona Vrancea, care este și cea mai periculoasă zonă în cazul unui sesim puternic. În topul celor mai periculoase zone se afla mai află și București sau Iași.

Cele mai periculoase localități din România în cazul unui cutremur de intensitate mare

În cazul unui seism puternic în Vrancea, zona în care se produc cele mai multe cutremure, localitățile cele mai afectate ar putea fi cele situate pe două semidrepte, ambele pornind din Vrancea: una spre nord-est, înspre Republica Moldova, alta spre sud-vest, înspre Bulgaria. În aceste condiţii, Galaţi, Bacău, Vaslui şi Iaşi, ori oraşe din apropierea celeilalte semidrepte, cum ar fi Râmnicu Sărat, Buzău, Ploieşti, Bucureşti, chiar Giurgiu şi Alexandria ar putea fi expuse unor pericole mari în cazul unui seism major, a explicat Mircea Radulian, preşedintele Consiliului Ştiinţific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului.

Potrivit unui ghid al celor mai periculoase zone în caz de cutremur puternic, cele mai expuse orașe sunt București, Ploiești, Buzău, Focșani sau Iași, dar și toate zonele care sunt cuprinse între aceste orașe. De asemenea, în topul zonelor periculoase se mai numără orașele Roman, Bacău, Pitești, Giurgiu și toate zonele din acest perimetru. În zonele cu risc intermediar se află și Cernavodă.

Acestea sunt cele mai periculoase localitati din Romania in cazul unui cutremur de intensitate mare. Bucuresti si Iasi sunt in top
Cele mai periculoase zone din Bucureşti în caz de cutremur puternic

Care sunt cele mai sigure județe în caz de cutremur puternic

Potrivit analizelor făcute de specialiști și istoricului seismografic din România, județele Timiș, Caraș Severin, Satu Mare și Constanța sunt cele mai sigure locuri în caz de cutremur. De asemenea, granița dintre județele Suceava și Maramureș este sigură, la fel ca și orașele cuprinse între Oradea, Cluj, Deva și Bistrița.

Bucureştiul este fruntaș în topul celor mai periculoase zone în caz de cutremur puternic. În Capitală sunt numeroase clădiri vechi, care de-al lungul anilor s-au deteriorat și mai mult, iar autoritățile nu au luat nicio măsură în privința reabilitării acestora. Zona Centrului Vechi este cea mai expusă dezastrelor în cazul unui cutremur major.

“Situaţia acolo o cunoaştem, sunt puţine clădiri care au fost consolidate, sunt foarte multe clădiri cu risc de prăbuşire. Scenariul nu va fi deloc unul bun clar. Normal că ar exista victime dacă s-ar întâmpla cutremurul în cursul nopţii de exemplu sau sâmbătă, duminică noaptea când este plin acolo. Deci normal că ar exista victime în cazul în care Centrul Vechi este plin de oameni şi sunt clădiri neconsolidate care oricând pot să se prăbuşească. Acolo, în Centrul Vechi, problema este că numărul populaţiei fluctuează după perioadă şi zile, mai ales în weekend. Ştiţi că Centrul Vechi în mare parte este plin de turişti, sunt cluburi, restaurante”, spunea şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

În cazul unui cutremur puternic, cartierele care prezintă un grad mic de siguranță sunt cele din nordul Capitalei, precum Pipera, a explicat Gheorghe Mărmureanu, președintele onorific INFP. De asemenea, locuitorii din Otopeni, Aviației și Pantelimon sunt la fel de expuși pericolului fiind într-o adevărată zonă roșie a Capitalei.

Urmăriți Impact.ro și pe