Cutremur în Marea Neagră. Ce intensitate a avut seismul

Mihnea Tălău 12.04.2022, 09:40
Cutremur în Marea Neagră. Ce intensitate a avut seismul

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a transmis că un cutremur cu magnitudinea de 5.1 pe scara Richter s-a produs luni seara, la ora locală 20:38:42, în Marea Neagră. Seismul a avut loc la o adâncime de 10 kilometri.

Seism în apropierea teritoriului turcesc

Ulterior, magnitudinea seismului a fost revizuită la 4,8, apoi 4,7 Richter, iar martori din localități turcești aflate la peste 100 de kilometri de epicentru au afirmat că ar fi simțiti o ușoară mișcare tectonică.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 177 km N de Adapazari, 195 km NE de Izmit, 210 km NE de Sancaktepe, 211 km NE de Sultanbeyli, 215 km NE de Gebze, 216 km NE de Umraniye, 219 km NE de Atasehir, 220 km NE de Maltepe, 222 km NE de Sisli şi 222 km NE de UEskuedar.

Ce inseamna incalzirea globala pentru Marea Neagra
 Marea Neagra

Cel mai puternic cutremur înregistrat în Marea Neagra

Cel mai puternic cutremur înregistrat vreodată în Marea Neagră a avut loc în anul 1901 și a avut o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter. Epicentrul seismului a fost localizat la est de Capul Caliacra (nord-estul Bulgariei), în apropiere de granița cu România, pe falia Șabla. Cutremurul s-a simțit în Bulgaria și în România, în Dobrogea, Oltenia, Muntenia și sudul Moldovei.

Cutremurul a avut consecinţe devastatoare în zona de coastă din sudul Mangaliei, multe sate fiind distruse fiind generat și un tsunami de 4 – 5 metri înălţime, provocând dislocări ale malurilor şi a alte fenomene geomorfologice locale. În Bucureşti, intensitatea seismică a fost V-VI grade pe scara Mercalli, provocând panică în rândul populaţiei. Provincia bulgărească Dobrici a fost, de asemenea, grav afectată de tsunami. În mai multe localităţi, printre care şi Balcic, casele au fost luate de şuvoaiele de ape. Potrivit specialiştilor, cel mai vechi tsunami înregistrat în România ar data din anul 104, când oraşul Callatis, actualul oraş Mangalia, a fost grav afectat.

Potrivit specialiștilor, falia Shabla produce cutremure cam odată la 450 – 500 de ani, ele putând atinge magnitudini de 7 – 7,5 grade pe scara Richter. Ele se produc la adâncimi de aproximativ 15–30 km.

Cutremure produse în această zonă și cu efecte asemănătoare au avut loc în anii 543, 800 și 1444.

 

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...