Cum te spionează TikTok. Testul făcut de un utilizator te va pune pe gânduri

Stan Filon 14.03.2023, 15:48
Cum te spionează TikTok. Testul făcut de un utilizator te va pune pe gânduri

Un celebru influencer a vrut să vadă cum te spionează TikTok. Liron Segev, un influencer american specializat în tehnologie, cunoscut drept TheTechieGuy, a fost reticent atunci când a aflat că aplicația Tik Tok a fost interzisă pe dispozitivele guvernamentale ale SUA, cât și pe cele de la Comisia Europeană. A crezut că s-a exagerat, însă a recurs și el la un test.

Cum te spionează TikTok

Așadar, Liron Segev, un influencer american specializat în tehnologie, cunoscut drept TheTechieGuy, a vrut să vadă cu ochii lui dacă aplicația Tik Tok urmărește sau nu ceea ce faci. A crezut că interzicerea aplicației pe dispozitivele guvernamentale ale SUA, cât și pe cele de la Comisia Europeană a fost o simplă exagerare, însă avea să-și schimbe rapid opinia. Influencerul a făcut trei teste pentru a vedea dacă TikTok colectează date și în afara folosirii aplicației:

  • căutare pe Google
  • instalarea unor aplicații de dating
  • schimbarea locației
Cum te spioneaza TikTok
Cum te spioneaza TikTok

Știe ce cauți pe Google

Influencerul a folosit un telefon nou, cu sistem de operare Android, l-a resetat pentru a-l aduce la setările din fabrică, a creat un nou cont de Gmail ca să nu aibă istoric de căutare și nici date sau contacte personale. A instalat doar TikTok și a intrat în aplicație, unde a găsit conținut aleatoriu și impersonal.

Primul test a fost să intre pe Google și să caute ceva. Mai exact, „Cum să văruiești o casă”, a intrat pe câteva site-uri sugerate, a citit câteva articole evitând să accepte cookies și a simulat că e interesat de acest subiect. Când a revenit pe TikTok, a văzut doar clipuri de divertisment. A ieșit de pe aplicație și a intrat din nou, iar conținutul l-a șocat. A fost invadat de clipuri despre cum să-ți faci singur reparații și decorațiuni în casă. A intrat din nou pe Google și a căutat „vacanță pe un vas de croazieră în Miami”, apoi a revenit pe Tik Tok, unde a găsit clipuri legate de zugrăveli. A ieșit și a revenit pe aplicație după 30 de minute, când a găsit din 8 clipuri, 5 despre vacanțe.

Știe ce alte aplicații folosești

Influencerul a verificat apoi dacă TikTok poate să afle ce alte aplicații folosești și dacă își adaptează conținutul în acest sens. El a descărcat cinci aplicații de dating, însă nu și-a făcut conturi pe aceste platforme, ci doar le-a păstrat în telefon ca să vadă dacă TikTok detectează prezența lor și va crea conținut orientat spre dating.

Când a intrat pe platformă, a văzut trei clipuri despre nave de croazieră, câteva cu sfaturi de amenajare a casei, apoi croaziere, ceva aleatoriu, vacanțe, nimic despre relații și întâlniri. După 34 de minute a intrat din nou pe TikTok: primele două clipuri erau despre vacanțe, apoi a intrat primul clip despre relații. Din zece clipuri, șase erau despre relații.

Știe și când îți schimbi locația

Al treilea test a implicat schimbarea locației printr-un serviciu VPN, pentru a vedea dacă TikTok ține cont de locul în care te afli pentru a-și adapta conținutul. Influencerul din Texas s-a conectat prin VPN din Londra, apoi a intrat pe TikTok și primul clip care i-a apărut a fost „Cum să petreci trei zile în Londra”, dar celelalte au fost cu relații și vacanțe. A revenit pe Tik Tok după aproximativ o oră cu o conexiune din Londra. Rezultatul: din 12 clipuri, doar cinci erau cu vacanțe și relații, celelalte șapte erau despre Londra și Marea Britanie.

Concluzia influencerului a fost că Tik Tok a mers mai departe decât celelalte rețele sociale, care urmăresc doar ceea ce faci în aplicație. El spune că Tik Tok urmărește și ceea ce faci în afara aplicației.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...