Cum sunt tratați turiștii români la granița cu Grecia. „80-90 la sută sunt mașini de România”

Raluca Juncu 17.06.2020, 17:22

Începând de luni, 15 iunie, Grecia a redeschis oficial sezonul turistic pentru cetățenii străini, mai devreme decât estima premierul Mitsotakis la începutul lunii mai. Primii turiștii români care au tranzitat teritoriul elen, după redeschiderea granițelor, s-au lovit mai multe probleme, în ultimele zile.

Ce au constatat turiștii români la granița cu Grecia

În ultimele două luni, Guvernul de la Atena a susținut în cadrul blocului comunitar al UE necesitatea redeschiderii granițelor pentru veni în sprijinul operatorilor din turism. Kyriakos Mitsotakis, premierul grec a declarat că Grecia va accepta turiști, însă doar sub „protocoale speciale”, care vor implica, cel mai probabil o testare a persoanelor înainte ca acestea să intre în țară, convenită la nivelul UE.

Foto: Inquam Photos/Virgil Simonescu 

Primii turiști români care au trecut granițele țării pentru a-și petrece vacanța au constat, însă, mai multe nereguli la intrarea în țară. Pe lângă timpul mare de așteptare la vamă, românii susțin că la intrarea în țară nu li s-a luat temperatura și nu au fost chestionați în niciun fel cu privire la eventualele probleme de sănătate care ar putea pune în pericol ceilalți cetățeni.

„Am așteptat trei ore în vamă, nu a fost așa de rău. Era într-adevăr aglomerat, dar un minut maximum de mașină a durat. Nu au mai controlat absolut nimic, decât buletinele și atât, nu ne-au luat temperatura, absolut nimic. Majoritatea mașinilor erau din România, zic că undeva la 80-90%”, a povestit un român la Digi24.

Alin Burcea, CEO al turoperatorului Paralela 45 spune că în perioada 15 iunie-15 iulie sunt în jur de 400 de persoane care pleacă cu mașina proprie din România, având ca destinație nordul Greciei.

Autoritățile elene au renunțat la acel „pașaport de sănătate” care să ateste dacă un turist care intră pe teritoriul elen nu este infectat cu virusul SARS-CoV-2. Ministerul Turismului a publicat însă o serie de reguli stricte referitoare la modul în care vor funcționa hotelurile, restaurantele și terasele, de la numărul maxim de clienți / suprafață la regulile de igienă ce trebuie respectate.