Cum se pun, de fapt, murăturile la borcan. Detaliul care le face delicioase

Andreea Bisinicu 13.10.2020, 09:52
Cum se pun, de fapt, murăturile la borcan. Detaliul care le face delicioase

Cum se pun, de fapt, murăturile la borcan. Secretul gospodinelor iese acum la iveală, când se apropie sezonul rece. Fie că e vorba de castraveți, gogonele sau pepene, uite cum trebuie să așezi, corect, murăturile în borcan.

Cum se pun, de fapt, murăturile la borcan. Ingrediente

Sezonul rece vine cu pași repezi, iar gospodinele s-au pus pe treabă. Vorba aia, murăturile nu se vor pune singure, nu? Nu te îngrijora în ceea ce privesc proporțiile. Pui câte legume vrei, depinde de gusturi si…borcane, desigur.

Orice ai pune, nu uita să adaugi hreanul, pentru că el menține murăturile crocante. De ce ingrediente ai nevoie pentru a începe:

  • castraveti
  • varza alba
  • ardei grasi
  • gogosari
  • ardei iuti
  • morcovi
  • gogonele
  • boabe de struguri
  • conopida
  • 2 catei de usturoi pentru fiecare borcan
  • cate 2 fasii de hrean pentru fiecare borcan
  • ramurele de marar uscat si de cimbru
    Pentru saramură:
  • 1 l apă + 25 g sare neiodata (specială pentru muraturi)
  • 2 linguri de oțet alimentar 9%, pentru fiecare borcan

Cum se pun, de fapt, murăturile la borcan. Cum pregătești legumele

Sortează legumele, așa încât să fie numai cele bune, fără a lovite sau să aibă mucegai. Spală și curăță morcovii, varza, ardeiul gras și gogoșarii. Lasă castraveții în coajă și taie-le codița, doar.

Conopida se desface în buchețele mici, varza se taie în felii mai groase. Taie ardeii pe jumătate. Gogonelele mici se lasă întregi, iar cele mari se taie pe jumătate, iar morcovii se taie rondele, cu un cuțit ondulat.

Cum se pun, de fapt, murăturile la borcan. Detaliul care le face delicioase
Cum se pun, de fapt, murăturile la borcan. Detaliul care le face delicioase

Cum se pun, de fapt, murăturile la borcan. Mod de preparare

Alege, mai întâi, un borcan mare, de cel puțin 2 litri. Așează, pe fundul borcanului, două-trei rămurele de mărar uscat și de cimbru uscar și o fâșie de hrean. Apoi, umple borcanul cu cât mai multe din legumele pregătite.

Printre ele, nu uita să adaugi boabe de strugure, câțiva căței de usturoi, ardei iuți întregi și fâșii subțiri de rădăcină de hrean. Deasupra, nu uita să pui crenguțele de mărar și cimbru uscate, astfel încât ele să preseze conținutul.

Următorul pas este să pregătești saramura. Pune apă cu sare la fiert. Lasă să clocotească pentru două sau trei minute, înainte să stingi focul. Saramura se lasă vreme de 10 minute la răcorit, iar apoi se toarnă fierbinte în borcanele cu murături asortate. Borcanele trebuie să fie așezate pe o tavă metalică, care să preia șocul termic.

În primele 24 de ore, murăturile se acoperă doar cu o farfurioară. A doua zi se pune câte o lingură de oțet în fiecare borcan de 2 litri și se închide capacul, spune Playtech.

În primele zile, zeama se tulbură, semn că începe să fermenteze, iar după două-trei săptămâni, moarea se limpezește de la sine. Dacă e cald în cămară, borcanele pot elimina gaze, ca atare le puteți deschide și închide la loc.

Atenție! Asta e foarte important. Dacă borcanele prind „floare”, fierbe o nouă saramură, iar dacă le puneți în butoiașe, în loc de borcane, nu uitați să suflați aer cu ajutorul unui furtun.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI