Murăturile există de mii de ani, iar de-alungul timpului, gospodinele au încercat diverse metode pentru ca acestea să fie cât mai bine conservate. Uneori rețeta a fost una reușită, alteori nu.
Prin conservare, murăturile îşi păstrează vitaminele şi chiar dobândesc ceva mai multe proprietăţile curative, spun unii specialişti. Astfel, frunzele de vişin, mărarul şi hreanul sunt, la rândul lor conservanţi şi dau aroma potrivită murăturilor. Raportul de sare la apă pentru orice saramură bună este de 1 lingură de sare grunjoasă, la 1 litru de apă, potrivit unica.ro.
Secretul unei saramuri perfecte nu este doar alcalinitatea apei, impuritatea sării (sarea iodată nu poate fi folosită, doar cea grunjoasă, altfel murăturile se înmoaie), ci şi condimentele care se adaugă la borcanul cu bunătăţi.
Pentru a prepara cele mai bune murături, tari și crocante trebuie să ții cont de următoarele secrete din bucătăria gospodinelor:
Indiferent de combinaţiile de legume pe care le faceţi, condimentele precum muştarul, mărarul, usturoiul sau hreanul sunt obligatorii! Fiecare dintre aceste ingrediente vine cu propriile calităţi nutritive.
Vedeta cămării cu bunătăţi rămâne varza murată. Are atât de multe efecte sănătoase şi atâtea utilizări neaşteptate, încât nu v-aţi fi închipuit! Varza murată are chiar mai multă vitamina C decât o portocală şi este un aliat în tratarea infecţiilor respiratorii, potrivit A1.