Cum se păstrează apa sfințită de Bobotează. Locul din casă în care este bine să o pui

Cazacu Alexandru 06.01.2023, 09:00
Cum se păstrează apa sfințită de Bobotează. Locul din casă în care este bine să o pui

În fiecare an, la data de 6 ianuarie, creștinii ortodocși sărbătoresc Botezul Domnului sau Boboteaza. Cu această ocazie, enoriașii merg la biserică și participă la slujba sfințirii celei mari a apei (Agheasma Mare). După slujbă, credincioșii iau acasă câte o sticluță cu agheasmă. Cum se păstrează apa sfințită de Bobotează, puteți afla în continuare.

Ce este Agheasma Mare și cum se păstrează apa sfințită de Bobotează

Agheasma Mare este apa sfințită la Bobotează, în amintirea Botezului Mântuitorului în apa Iordanului. Aceasta se oficiază atât în ajun de Bobotează (5 ianuarie), cât și în ziua sărbătorii Botezului Domnului (6 ianuarie).

Se crede că Agheasma Mare are efecte miraculoase, iar cei care o beau sunt feriți de boli, ghinion, duhuri necurate și alte rele. În plus, se spune că apa sfințită la Bobotează le dă credincioșilor binecuvântare de la Dumnezeu. Chiar și textul rugăciunii de sfințire a Aghesmei Mari vorbește despre efectele acesteia:

„Și-i dă ei harul izbăvirii și binecuvântarea Iordanului. Fă-o pe dânsa izvor de nestricăciune, dar de sfințenie, dezlegare de păcate, vindecare de boli, diavolilor pieire, îndepărtare a puterilor celor potrivnice, plină de putere îngerească. Ca toți cei ce se vor stropi și vor gusta dintr-însa să o aibă spre curățirea sufletelor și a trupurilor, spre vindecarea patimilor, spre sfințirea caselor și spre tot folosul de trebuință”.

Cum se păstrează apa sfințită de Bobotează

După ce ne-am întors de la slujba de sfințire mare a apei, dacă nu suntem siguri că sticla în care am luat agheasmă este curată, transferăm apa sfințită în alt recipient bine spălat. Apoi sigilăm recipientul respectiv cu un capac sau un dop la fel de curat. În acest fel, ne asigurăm că agheasma nu se varsă și nu se strică.

Cum se păstrează agheasma? Este cunoscut faptul că Agheasma Mare nu se strică niciodată. Aceasta trebuie păstrată la loc de cinste, în sticle curate, alături de o crenguță de busuioc sfințit. O putem pune lângă o icoană a Maicii Domnului sau a Sfântului Ioan Botezătorul.

Duhovnicii spun că apa sfințită rămâne la fel de proaspătă și bună gust la fel ca în ziua sfințirii. Poate totuși căpăta un miros neplăcut dacă nu este păstrată corespunzător, într-o sticluță curată și dezinfectată.

Cum se păstrează apa sfințită la Bobotează
Cum se păstrează apa sfințită de Bobotează

Ce facem cu agheasma rămasă din alți ani

După cum spuneam, agheasma rămâne proaspătă foarte mult timp. Tocmai de aceea, de la an la an, credincioșii strâng mai multe sticluțe cu apă sfințită. De asemenea, există posibilitatea ca agheasma să se altereze dacă nu a fost păstrată corespunzător. Așadar, ce facem cu agheasma în aceste situații.

Ei bine, preoții ne învață că este foarte important să ne purtăm cuviincios cu toate cele sfinte. În ceea ce privește agheasma pe care nu o mai folosim, aceasta poate fi turnată într-un râu cu apă curată. Se spune că astfel se sfințește și apa acelui râu. Totodată, putem turna apa sfințită și la rădăcina unui pom.

Cum folosim Agheasma Mare

Dacă tot am aflat cum se păstrează agheasma de la Bobotează, haideți să aflăm și cum se folosește aceasta. Conform rânduielilor bisericești, Agheasma Mare se ia de dimineață, pe stomacul gol, înainte anafurei. Atunci când credinciosul se împărtășește, agheasma se ia după anafură.

De asemenea, Agheasma Mare se poate bea începând din Ajunul Bobotezei (5 ianuarie) și până la Odovania praznicului Botezului Domnului (14 ianuarie). Se poate totuși consuma și în alte situații speciale, însă doar la recomandarea preotului paroh.

Potrivit tradiției creștine, credincioșii folosesc Agheasma Mare atât la sfințirea locuinței, cât și pentru stropitul gospodăriei, a animalelor din gospodărie și chiar a ogoarelor.

Iată că am ajuns la finalul articolului, iar acum am aflat nu numai cum se păstrează apa sfințită de Bobotează, ci și cum o putem folosi sau ce facem cu cea din alți ani.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cazacu Alexandru
Alexandru s-a alăturat echipei Impact.ro încă de acum doi ani. Este specializat în materiale SEO din domeniile social, știință, cultură și utile, însă îi face plăcere să scrie și...