Cum se spune corect aghiazmă, agheazmă sau agheasmă?

Emanuela Pană 05.01.2023, 09:46
Cum se spune corect aghiazmă, agheazmă sau agheasmă?

Boboteaza sau Botezul Domnului este o sărbătoare cu dată fixă, fiind celebrată anual pe 6 ianuarie. În ziua de Bobotează are loc sfințirea apei pe care credincioșii o iau de la biserică în sticle perfect curate. Apa sfințită este dusă acasă și păstrată la loc de cinte. Ea poate fi consumată timp de opt zile, având proprietăți miraculoase. Totuși, cum se spune corect aghiazmă, agheazmă sau agheasmă?

Apa sfințită, elementul central al sărbătorii de Bobotează

Greu de crezut că mai există credincioși care să nu știe ce este apa sfințită sau să nu fi auzit măcar pe cineva pomenind despre ea. Cu toate acestea, nu toată lumea cunoaște forma corectă a termenului sinonim pentru aceasta. Printre cele mai des întâlnite forme regăsim aghiazmă, agheazmă și agheasmă.

Apa sfințită este elementul cel mai important al sărbătorii de Bobotează, preoții spunând că aceasta capătă proprietăţi supranaturale prin intervenţia directă a Duhului Sfânt. Aceasta este încărcată cu daruri dumnezeiești, săvârșind adesea minuni, tămăduind bolnavi, apărând de rele și izbăvind din primejdii pe cei credincioși.

Cum se spune corect aghiazmă, agheazmă sau agheasmă?

Apa sfințită sau agheasma, pentru că este ea denumită corect, reprezintă atât apa sfințită, care se face de către Biserică prin rugăciunile preotului, cât și ritualul în sine, de botez al apei. Așadar, dintre variantele menționate mai sus, doar o singură formă este corectă, potrivit Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (DOOM), iar aceasta este „agheasmă“.

Pe de altă parte, Dicționarul Explicativ al Limbii Române (DEX) acceptă și termenul aghiasmă, alături de alte arhaisme și regionalisme. În Muntenia, de pildă, apa sfințită este numită aiasmă, iar în Banat iasmă. Pe vremuri, apei sfințite i se mai spunea și aiazmă.

Cuvântul „agheasmă“ provine de la cuvântul grecesc „agiasmós“, care înseamnă „sfințire“. Termenul denumește, așa cum am spus, atât apa sfințită, cât și sflujba pentru sfințirea ei. În ajunul sărbătorii și în ziua de Bobotează, pe 5, respectiv 6 ianuarie, în toate bisericile ortodox se sfinţeşte Agheasma cea Mare, cu puterea Duhului Sfânt.

De câte feluri este agheasma?

Agheasma este mică sau mare. Cea mică, numită în popor și sfeștanie, înseamnă slujba de sfinţire a apei care se ţine la începutul lunii calendaristice sau în alte perioade ale anului. Agheasma Mare, în schimb, se oficiază la Bobotează, în amintirea Botezului Domnului de către Ioan în râul Iordan.

Cum se spune corect aghiazma, agheazma sau agheasma
Care este diferenta intre Agheasma Mare si Agheasma Mica

Potrivit fețelor bisericești, apa sfințită de Bobotează (Agheasma Mare) are o putere deosebită și mai mare decât a agheasmei mici, acesta fiind și motivul pentru care se păstrează nealterată pentru o perioadă mai mare de timp, fiind proaspătă și plăcută la gust, ca și când ar fi abia scoasă din izvor.

Citește și: De unde vine expresia „Vrei nu vrei, bea Grigore agheasmă!“

Agheasma Mare se bea doar 8 zile

Agheasma Mare se bea înainte de a lua anafura, pe stomacul gol, în primele opt zile zile începând de la Bobotează (deci până la Odovania Praznicului – 14 ianuarie). De ce opt zile? Pentru că cifra opt simbolizează infinitul, veșnicia. După data de 14 ianuarie, Agheasma Mare se poate lua numai „cu post și cu spovedanie și cu binecuvântarea preotului duhovnic“, potrivit Preafericitului Daniel.

„Agheasma Mare se gustă în fiecare zi, opt zile la rând, pe nemâncate. De ce opt zile şi nu şapte? Pentru că, aşa cum spune într-o rugăciune, ea este curăţitoare spre viaţa veşnică. Gustând opt zile din apa aceasta, ne aducem aminte de botezul nostru, care a fost săvârşit pentru ca noi să avem arvuna vieţii veşnice, mântuirea şi dobândirea vieţii veşnice.

Cifra 8 este simbolul veşniciei. Deci, opt zile la rând gustăm apa aceasta, ne sfinţim, ne întărim şi înmulţim în noi harul pe care l-am primit la botez, fără ca aceasta să fie o repetare a botezului, ne curăţim şi devenim mai iubiţi de Dumnezeu Tatăl, mai întăriţi în credinţa de către Dumnezeu Fiul şi mai sfinţiţi de către Duhul Sfânt“, explica, într-o predică închinată Botezului Domnului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Vezi și: Modul în care te ajută apa sfințită de Bobotează. Vorbe culese din popor

Cum trebuie păstrată Agheasma Mare?

Apa sfințită de Bobotează trebuie luată de la biserică în sticle perfect curate și ținută tot într-un loc curat, cu dopul bine închis. Dacă se întâmplă ca apa sfințită să capete, cu timpul, un miros neplăcut, înseamnă că sticla nu a fost destul de curată sau că a fost lăsată destupată și au căzut în ea impurități. În acest caz, ea nu trebuie aruncată cu nici un chip în chiuvetă, ci numai într-o apă curgătoare curată sau la rădăcină unui copac.

Agheasma Mare nu trebuie să fie înmulțită, astfel că ideea potrivit căreia apa sfințită adunată din mai mulți ani sau de la mai multe biserici ori mănăstiri este mai puternică nu este decât o simplă superstiție.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...