Cum se instalează ușor și rapid un senzor de mișcare

Emanuela Pană 14.06.2021, 11:50
Cum se instalează ușor și rapid un senzor de mișcare

Senzorul de mișcare este acea componentă electronică aparținând unui sistem de iluminat pe led, care poate avea la bază detecția optică, acustică sau prin microunde (radio). Conectarea unui senzor de mișcare cu propriile mâini poate fi realizată la fel de ușor ca înlocuirea unui bec sau întrerupător. Află, în continuare, care sunt pașii pe care trebuie să-i parcurgi pentru a instala un senzor de mișcare.

Cum se instalează un senzor de mișcare

Senzorii de mișcare sunt o componentă a unui sistem de securitate, ce au capacitatea de a sesiza, după cum le spune și numele, mișcarea în aria pe care o acoperă. În prezent, senzorii de mișcare sunt folosiți frecvent, iar cei mai răspândiți sunt cei din sistemele antiefracție. Senzorii de mișcare pot fi montați de la ușile de la supermarket până la magazinul din benzinării, făcându-ne viața mai uș0ară.

Senzorii de mișcare asigură, de asemenea, securitatea casei, prin detectarea mișcării și aprinderea luminii, spre exemplu. Această componentă tehnică poate determina calitatea sau mai degrabă cantitatea măsurată a proprietăților fizice și chimice cum ar fi: temperatura, radiațiile termice, umiditatea, presiune, sunetul și luminozitatea – măsuri convertite, ulterior, în semnale electrice.

Interesant de menționat că primii senzori funcționali au fost utilizați în industria armamentului.

Denumire

Sarcina unui senzor de mișcare este accea de a aplica sau deconecta automat încărcarea în momentul înregistrării mișcării, ținând cont de nivelul de iluminare a încăperii la momentul respectiv. În momentul în care este suficientă lumină în cameră – ziua sau dimineața, senzorul nu va aprinde lămpi suplimentare.

Cum funcționează

Atunci când un obiect în mișcare cade în zona acoperită de senzor, dispozitivul măsoară gradul de iluminare, iar dacă valoarea este mai mică decât cea specificată în setări, dispozitivul închide circuitul și pornește dispozitivele de iluminat.

Principiul de funcționare care stă la baza senzorilor de mișcare este suficient de logic și simplu, garantând absența „semnalelor false“ și reducând posibilitatea de deteriorare a dispozitivului.

Instrucțiuni de instalare

  • Întrerupeți alimentarea cu energie electrică;
  • Rotiți în sens orar soclul de montaj și îndepărtați-l;
  • Cablul de alimentare trece prin deschiderea din mijlocul soclului;
  • Soclul se fixează cu șuruburi în poziția dorită;
  • Conectați cablul de alimentare și consumatorul la conectorii senzorului, conform schemei de alimentare;
  • Senzorul trebuie  fie orientat spre deschiderea bazei și rotit în sens contrar acelor de ceasornic.

Atenție!

  • Evitați instalarea pe obiecte care nu sunt fixe;
  • Nu trebuie să existe obstacole sau obiecte în mișcare liberă, necontrolată, în fața suprafeței de detecție. Acestea afectează corectitudinea detectării mișcării;
  • Evitați instalarea senzorului lângă zone cu temperatură alternantă: aer condiționat, încălzire centrală, etc;
  • Pentru siguranță dvs., nu încercați  deschideți cutia senzorului dacă observați acesta nu este bine fixat, după instalare.

Citește și: Trucul uimitor cu bicarbonat de sodiu pentru grădina casei. Întrebuințarea nebănuită

Ce funcții pot îndeplini senzorii de mișcare

În funcție de sistemul în care au fost încorporate, senzorii de mișcare pot îndeplini mai multe funcții.

De pildă, luminile din curte (toate sau numai o parte) se pot aprinde doar atunci când este detectată prezența cuiva. Când sunt incluși într-un sistem de detecție efracție, senzorii de mișcare declanșează alarma și, mai departe, sistemul poate trimite o notificare unui centru de monitorizare efracție. Mai există posibilitatea ca senzorii de mișcare să fie incluși într-un sistem de supraveghere video, caz în care rolul lor este de a activa camerele video. Se înțelege că, în funcție de complexitatea sistemului de securitate instalat, impulsul trimis de un senzor de mișcare poate determina reacția simultană ori separată (în funcție de setări) a elementelor enumerate mai înainte“, explică anli.ro.

Tipuri de senzori

  • Senzori pasivi cu infraroșu – cei mai răspândiți, capabili să detecteze mișcarea și căldura, în zonele acoperite;
  • Senzori cu tehnologie duală – ce adaugă capacităților de sesizare a prezenței în infraroșu, pe cele ale unui senzor cu microunde, fapt ce conduce la o sporire semnificativă a acurateței de detecție și reducere a alarmelor false;
  • Senzori cu ultrasunete – care acționează prin scanarea zonei acoperite cu unde ultrasocice;
  • Senzori de vibrație – capabili să sesizeze vibrații.
  • Senzori de mișcare cu contact – care protejează ușile și ferestrele. Aceștia trimit un semnal de alarmare panoului de comandă atunci când cineva încearcă să deschidă o ușă sau un geam.
Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...