Un telefon poate avea toate cele mai noi caracteristici, dar ar fi inutil fără o baterie de lungă durată care să îți permită să te bucuri de ele. Așadar, în mod firesc, oamenii sunt preocupați de păstrarea duratei de viață a bateriei telefonului lor. Iată cum să ai grijă de telefonul tău pentru a continua să îl folosești cât mai mult timp.
În mod firesc, oamenii sunt preocupați de păstrarea duratei de viață a bateriei telefonului lor. Și, de asemenea, tehnologia telefoanelor mobile a evoluat într-un ritm alarmant în ultimele decenii, lăsându-ne pe mulți dintre noi în urmă în materie de cunoștințe. Acești factori au dus la multe mituri despre încărcarea telefonului care circulă în mediul online, dar și de la o persoană la alta.
Bateriile de telefon au de obicei un anumit număr de cicluri de încărcare/descărcare prevăzute care se situează undeva între 300 și 500. Un ciclu de încărcare înseamnă să treci de la o baterie plină la una complet goală și apoi înapoi.
În mod realist, o baterie are nevoie de câteva încărcări pentru a finaliza un ciclu complet, astfel încât este dificil să calculezi câte cicluri ai consumat. Durata de viață a bateriei va scădea odată cu utilizarea, iar cel mai bun lucru pe care îl poți face este să încetinești acest proces, fiind atent la obiceiurile de încărcare a telefonului tău.
Căldura și frigul sunt dăunătoare pentru baterie
Căldura este foarte dăunătoare pentru baterie. O temperatură între 20 și 30°C este bună. Dar temperaturile de 35 până la 40°C cauzează o uzură mare. Nu îți ține niciodată dispozitivul la soare, sub pernă sau într-un alt loc cald.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Ar trebui să ții cont de acest lucru mai ales în timpul încărcării, deoarece smartphone-ul devine deja ușor mai cald atunci când se încarcă. Nici temperaturile foarte scăzute nu sunt bune pentru baterie, așa că nu îl pune niciodată în congelator pentru a se răci.
Încărcarea scurtă și frecventă este bună pentru baterie
O baterie se uzează atunci când se termină sau se încarcă. Nu poți preveni uzura ei, dar o poți limita. Cea mai mare uzură este cauzată de încărcarea ultimelor 20 până la 30 procente. Asta înseamnă că încărcarea completă a unei baterii până la 100% provoacă o uzură de aproximativ 10 ori mai mare decât încărcarea până la 70%.
Cu alte cuvinte, bateria durează mult mai mult dacă o încarci până la 100% doar atunci când este absolut necesar și dacă menții procentul de încărcare între 20 și 80% în restul timpului. De exemplu, nu o încărca la 100% dimineața, înainte de a pleca la serviciu, ci la 80%.
Încărcarea până la 100% este dăunătoare pentru baterie
Încărcarea completă provoacă o uzură mult mai mare decât încărcarea până la 70 sau 80%. În plus, îți poate afecta bateria dacă continui să o încarci după ce aceasta ajunge la 100%.
Astfel, dacă nivelul bateriei scade cu 1%, încărcătorul va reîncărca imediat acest 1%. Iar acel ultim 1% se întâmplă să fie partea care provoacă cea mai mare uzură. Asta înseamnă că nu ar trebui să îți mai lasi telefonul conectat la priză pe timp de noapte, deoarece sunt prea multe ore în care el stă încărcat complet.
Nu folosi smartphone-ul în timpul încărcării
Utilizarea intensivă îți încălzește telefonul. Încărcarea generează, de asemenea, căldură și toată căldura combinată face ca bateria să se uzeze foarte repede.
Nu mai lăsa telefonul să ajungă la 0%
A lăsa telefonul să ajungă la zero la sută (adică să se închidă) nu este deloc indicat pentru sănătatea pe termen lung a bateriei sale. Acest lucru se datorează faptului că de fiecare dată se reduce numărul de cicluri rămase pe celula sa litiu-ion. Cu cât numărul de cicluri este mai mic, cu atât mai puțină încărcătură este capabilă să rețină și cu atât mai scurtă este durata de viață a bateriei.