Cum se face zacusca de morcovi. Rețeta e delicioasă și neobișnuit de simplă

Andreea Bisinicu 18.09.2020, 11:25
Cum se face zacusca de morcovi. Rețeta e delicioasă și neobișnuit de simplă

Dacă e toamnă, atunci se mănâncă zacuscă! Devenită preparatul tradițional tomnatic cel mai îndrăg, zacusca este nelipsită din cămările românilor, pentru că este delicioasă, se prepară destul de ușor și necesită puține ingrediente.

Rețetă zacuscă de morcovi. Ingrediente

Ai musafiri în vizită și le este puțin foame? Vin prietenii la masă și vrei să-i impresionezi cu ceva bun și gustos? Încearcă să le ungi două-trei tartine cu zacuscă de morcovi. E simplu de preparat și e atât de bună, încât oaspeții tăi își vor linge degetele de plăcere.

  • 4.5 kg de roșii;
  • 3 kg de morcovi;
  • 250 g de usturoi;
  • 500 ml de ulei rafinat de floarea-soarelui (2 pahare);
  • 5 ml de oțet 70% (o linguriță) sau 50 ml de oțet 9% (10 lingurițe)
  • o linguriță de piper măcinat (sau după gust);
  • 250 g de zahăr (un pahar) sau după gust (în funcție de dulceața morcovului);
  • 75 g de sare neiodată (3 linguri).

Rețetă zacuscă de morcovi. Mod de preparare

Înainte de a începe, nu uita să ai mâinile proaspăt curate și vesela pregătită! Scoate cotoarele roșiilor și taie-le bucăți. Curăță morcovul de coajă și taie-l în bucăți.

Treci morcovul și roșiile prin mașina de tocat carne. Pune-le într-un vas adânc și amestecă foarte bine. Adaugă uleiul rafinat de floarea-soarelui, zahărul și sarea neiodată. Amestecă în continuare.

Cum se face zacusca de morcovi. Rețeta e delicioasă și neobișnuit de simplă
Cum se face zacusca de morcovi. Rețeta e delicioasă și neobișnuit de simplă

Fierbi zacusca timp de 50-60 minute din momentul clocotirii, pe foc mic. Nu uita să amesteci periodic. Cu 10 minute înainte să o iei de pe foc, adaugă usturoiul trecut prin mașina de tocat carne și piperul măcinat.

La sfârșit, adaugi oțet. Pui zacusca la fiert înca două minute.

Acoperă-le cu niște capace sterilizate și închide-le ermetic. Se vor înveli cu o pătură călduroasă până se vor răci complet. Pune conservele obținute la locul de păstrare. Totul e gata! Acum te poți bucura de o tartină cu zacuscă de morcov oricând dorești.

De unde provine zacusca

Știai asa? Cuvântul zacuscă înseamnă „gustare” sau „aperitiv”.  Rădăcina slavă a cuvântului (kus) înseamnă gustos, delicios sau a muşca! Conform tradiției românești, după recolta de toamnă unele familii pregătesc zacuscă şi o conservă în borcane sterilizate, pentru iarnă.

La noi ai de unde alege! În comerț există numeroase varietăți de zacuscă! Printre cele mai populare sortimente enumerăm următoarele: zacuscă de gogoşari, zacuscă de ciuperci, zacuscă de fasole, zacuscă de morcovi. Cea mai des întâlnită este zacusca de vinete.

În Bulgaria există un preparat similar, care se numeşte „luteniţa”. Lipovenii, locuitori ai Dobrogei, au creat, în ultimii ani, o rețetă fabuloasă de zacuscă de pește.

Urmăriți Impact.ro și pe