Unica rețetă de zacuscă pe care trebuie s-o știi. Poți să pui ciuperci sau nu, tot iese incredibil de gustoasă

Daria Petrescu 04.07.2020, 11:00
Unica rețetă de zacuscă pe care trebuie s-o știi. Poți să pui ciuperci sau nu, tot iese incredibil de gustoasă

Unica rețetă de zacuscă pe care trebuie s-o știi are o vechime de peste 100 de ani. Această reţetă de zacuscă de vinete cu roșii şi ardei nu este una prea simplă. Însă este extrem de gustoasă și nu veți regreta că ați încercat această variantă. Mai jos, aveți ingredientele necesare și modul de preparare. Urmați totul, pas cu pas. Dacă urmăriți aceste indicații, cu siguranță zacusta va ieși perfect.

Ingrediente pentru rețeta de zacuscă:

Vinete coapte, curăţate şi scurse bine – 3 kg

Ardei si gogoşari copţi şi curăţaţi 2 kg

Ceapă albă – 2 kg,

Bulion de roşii – 3 l,

Ulei de floarea soarelui – 500 ml,

Sare – 3 linguri sau după gust.

Mod de preparare zacuscă

Înainte să vă apucaţi efectiv de amestecarea ingredientelor pentru reteta de zacusca de vinete, puteţi să vă împărţiţi munca pe mai multe zile. Coaceți vinetele pe tablă (tigaie veche, sau cuptor). Le curățați, le scurgeti bine și dacă nu le faceți în 1-2 zile le congelați.

– La fel și ardeii cu gogoșarii. Îi coaceți, presărat sare, lăsat sub capac și curățați bine de piele și semințe. Le congelați la fel dacă nu preparați zacusca în 1 – 2 zile.

– Apoi din bulionul de roșii preparat pentru iarnă, lăsați la o parte. Puneți la frigider, 3 litri pentru zacuscă. Dacă nu faceți bulion treceți prin mașina de tocat sau robot vreo 3 kg roșii și le folosiți în zacuscă.

Rețetă de zacuscă extrem de delicioasă
Rețetă de zacuscă extrem de delicioasă

– După ce aţi copt şi curăţat vinetele, ardeii şi gogoşarii şi aţi pregătiti bulionul sau sucul de roşii, ceapa se toacă mărunt într-un robot de bucătărie sau mașina de tocat carne. Uleiul se încinge bine într-un ceaun mare, se adaugă ceapa, și lăsați să se calească amestecând periodic.

– Apoi cam după 15 minute adăugați bulionul de roșii. Amestecați și lăsați să fiarbă încă vreo 15 minute împreună. În acest timp vinetele le dați prin robot sau mașina de tocat carne, la fel și ardeii.

Într-un alt ceaun mai mic sau tigaie adâncă turnați puțin ulei, vinetele, ardeii. Le lăsați să se calească vreo 15 minute împreună. Turnați amestecul de vinete în ceaunul cu ceapă și bulion, scrie  antena1.ro.

– Amestecați, potriviți de sare și când începe să fiarbă bine faceți focul mic și lăsați vreao 2 – 3 ore la fiert, amestecând periodic. Este important  să o acoperiți puțin. Aveți grijă. Când puneți sare puteți să va frigeti la mână, mai ales când amestecați.

– Cât fierbe, se schimbă textura, gustul, culoarea. De asemenea,  este foarte important aici să aveți răbdare s-o fierbeți cât mai mult și mai bine.

 

Urmăriți Impact.ro și pe