Cea mai bună rețetă de zacuscă. Singura greșeală la care trebuie să ai grijă

Andreea Bisinicu / 15.09.2020, 15:59
Cea mai bună rețetă de zacuscă. Singura greșeală la care trebuie să ai grijă

A venit toamna! Știi ce înseamnă asta, nu? E sezonul optim pentru a face cea mai bună zacuscă! Da, ai auzit bine! Zacusca, preparatul tradițional tomnatic, nelipsit din cămara românilor. De ce? Pentru că este delicioasă, se prepară destul de ușor și necesită doar cinci ingrediente principale: vinete, ceapă, suc de roșii, ardei și ulei.

Rețetă zacuscă de vinete. Ingrediente

Probabil ai văzut și tu că magazinele sunt toate ticsite cu borcane de zacuscă de diferite sortimente, dar zacusca de vinete făcută în casă este cea mai bună! Și când vei afla cît de ușor se prepară, cu siguranță o vei încerca.

  • Ardei si gogoşari copţi şi curăţaţi 2 kg (proporţia de ardei/gogoşari poate să fie variabilă – de preferat, la fel să-i faceţi pe tablă sau grătar)
  • Ceapă albă – 2 kg
  • Bulion de roşii – 3 l
  • Ulei de floarea soarelui – 500 ml
  • Sare – 3 linguri

Înainte să vă apucaţi efectiv de amestecarea ingredientelor pentru zacusca de vinete, puteţi să vă împărţiţi munca pe mai multe zile.

Rețetă zacuscă de vinete. Mod de preparare

Coaceți vinetele pe tablă, le curățați, le scurgeti bine și, dacă nu le faceți în 1-2 zile, le congelați. La fel și ardeii cu gogoșarii copți. Îi presărați cu sare, lăsați sub capac și curățați bine de piele și semințe. Din bulionul de roșii preparat pentru iarnă, lăsați la o parte, la frigider, 3 litri pentru zacusca de vinete.

Se toacă ceapa mărunt. Uleiul se încinge bine într-un ceaun mare. Se adaugă ceapa și se lasă la călit, amestecând periodic.

După un sfert de oră adăugați/bulionul de roșii, amestecați și lăsați să fiarbă încă vreo 15 minute împreună.

Cea mai bună rețetă de zacuscă. Singura greșeală la care trebuie să ai grijă
Cea mai bună rețetă de zacuscă. Singura greșeală la care trebuie să ai grijă

Vinetele se dau prin robtul de bucătărie sau prin mașina de tocat carne, la fel și ardeii. Într-un alt ceaun mai mic sau tigaie adâncă, turnați puțin ulei, vinetele, ardeii și le lăsați la călit încă 15 minute împreună. Turnați amestecul de vinete în ceaunul cu ceapă și bulion.

Amestecați, puneți sare după gust. Apoi, când începe să fiarbă, faceți focul mic și lăsați vreo două sau trei ore la fiert. Nu uitați să amestecați zacusca de vinete periodic, să nu se prindă.

Cum îți dai seama dacă zacusca este gata?

Atunci când prinde un aspect lucios, deoarece uleiul iese la suprafață. Turnați zacusca de vinete fierbinte în borcanele curate și uscate din timp, după ce au fost sterilizate la cuptor circa 30 de minute, la 150 grade.

Nu le umpleți prea tare, lăsați cam 1 cm liber de la gura borcanului, să respire. Le înfiletați bine cu capace de metal şi le puneți așa fierbinți în cuptor fierbinte preîncălzit la 150 de grade pentru încă 30 – 40 de minute. Opriți cuptorul după acest timp, deschideți ușa și lăsați să se răcească borcanele complet, peste noapte.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI