Cum se face pilaful perfect. Rețete de la Gina Bradea

Mihnea Tălău 08.07.2023, 17:17
Cum se face pilaful perfect. Rețete de la Gina Bradea

Secretele preparării unui orez bob-cu-bob. Cum se face pilaful perfect. Gina Bradea, o specialistă în bucătărie, prepară un pilaf unde boabele rămân întregi, nu se lipească între ele, sa nu fie fierte in mod excesiv și să arate ca un terci.

Sunt mai multe tipuri de orez pe piață: orez alb, integral, orez negru, orez sălbatic, orez roșu și foarte multe altele. Orezul pentru pilaf este orezul cu bob lung, de tip Basmati sau Arborio, orez care nu se lipește la fiert.

Care sunt pașii pentru un pilaf ca la mama acasă

Ce pași trebuie urmați pentru ca pilaful să fie ca la mama acasă.

1. Orezul se măsoară cu o cană/ pahar/ ceașcă și apoi se pune într-un vas încăpător, să poată fi spălat cu apă din belșug.

2. Se spală foarte bine, în 4-5-6 ape, alternând apă rece și apă călduță și vânturând bine orezul,  până când apă rămâne perfect limpede. În felul acesta, se spală boabele foarte bine și se îndepărtează făină care se formează de la boabele sparte și nu se va coagula nimic (orezul conține amidon).

3. Se măsoară apă cu același vas care s-a folosit la măsurat orezul și se adaugă 2,5-3 căni de apă, la o cană de orez. Cantitatea de apă care se adaugă depinde de la un orez la altul, depinde de tipul de preparat pe care doriți să-l faceți, dar proporția de 3/1 este bună pentru majoritatea tipurilor de orez și a preparatelor.

4. Orezul se lasă să se odihnească 10 minute în apă rece, înainte de a fi pus la fiert.

5. Se lasă la foc mare până când da în clocot, se adună spumă, se adaugă condimentele dorite și apoi se acoperă cu un capac și se lasă să fiarbă la foc mic până când apă a fost aproape absorbită. Se poate bagă și la cuptor, la 160-170 de grade Celsius.

Italienii produc orez in Romania

Cum se face pilaful perfect

6. Nu se amestecă deloc!!!

7. Nu se lasă la foc până când scade apă total, ci doar până când lichidul este absorbit pe 3/4!

8. Se gustă acum orezul și dacă este nevoie, se mai adaugă condimente, se amestecă ușor și se lasă acoperit că să se umfle orezul complet. Chiar dacă nu mai este pe foc, la fel că și la omletă, procesul de gătire se continuă.

9. Cam în 10-15 minute s-a umflat bine și este gata de servit.

10. Cel mai bun orez este cel la care se adaugă și grăsime: apă, ulei, unt, untură. Nu radeți, da, untură. Acesta este un secret vechi, băbesc: adăugați puțină untură de porc sau pasăre la pilaf și veți vedea ce fin și fraged va ieși. La pilaful din poză, am adăugat 1 linguriță de untură de gașcă.

11. Dacă folosiți legume, carne, fructe, se pun toate de la început, carnea să fie pe jumătate fiartă, pentru că orezul fierbe repede. Legumele pot fi crude, dacă va plac all-dente, ușor înăbușite, potrivit pofta buna.

După o asemenea rețetă, nu mai e nimic de spus, decât – poftă bună!

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...