Cum se face nucata, rețeta originală de lichior de nuci verzi. Cunoscută și sub numele de bitter suedez, nucata este o băutură fină și parfumată care a devenit extrem de populară în ultima vreme nu doar datorită gustului, ci și pentru proprietățile sale medicale. Cum se prepară acest elixir și ce beneficii are asupra sănătății, afli în continuare.
Lichiorul de nuci verzi, cunoscut popular și sub denumirea de nucată, este unul dintre cele mai cunoscute leacuri pentru tratarea de diverse afecțiuni, mai ales dacă este preparat în casă și este consumat corect. Rețeta nu este deloc complicată, însă te sfătuim să nu uiți de mănuși, pentru că nucile verzi sunt „celebre“ pentru faptul că pătează pielea.
Fructele pentru lichiorul de nuci verzi se culeg în luna iunie, în zonele călduroase de câmpie, și în luna iulie, în zonele mai răcoroase de la munte. Nucile trebuie să fie de dimensiunea celor folosite pentru dulceață. De asemenea, este indicat ca orice lichior de casă să fie preparat cu alcool dublu rafinat de 96 de grade sau de 40 de grade. Diluarea lichiorului cu un alcool mai slab de 40 de grade va face prea mică concentrația de tărie din alcool.
Pentru a prepara cel mai bun lichior de nuci verzi, vei avea nevoie de următoarele ingrediente:
Iată care este modalitatea de preparare a lichiorului de nuci verzi:
După ce am aflat cum se face nucata, haideți să descoperim și cum se servește. Nucata, sau lichiorul de nuci verzi, se consumă în cantități mici, 2-3 lingurițe pe zi, de preferat seara, înainte de masă. Sunt recomandate cure de 20-30 de zile, lichiorul de nuci verzi fiind servit drept un tonic pentru o digestie sănătoasă, un remediu pentru purificarea sângelui și pentru tratarea anemiei.
În cazul în care vrei să consumi lichiorul de nuci verzi ca digestiv, se recomandă dozele mici, înainte de mesele bogate caloric. Cei care suferă de hipertiroidism sau alte tulburări ale tiroidei trebuie să consulte medicul de familie înainte de a consuma acest lichid, întrucât conține mult iod.
Întrucât conține multe ingrediente sănătoase, acest lichior dulce poate avea diverse efecte benefice asupra sănătății. Fiind o băutură alcoolică, nucata trebuie consumată, desigur, cu moderație. Să nu uităm zicala: „Diferența dintre medicament și otravă este dată de cantitate“.
Așadar, iată care sunt beneficiile lichiorului medical de nuci verzi:
Nucile verzi, ingredientul cheie în prepararea unor delicii precum savuroasa dulceață de nuci verzi sau nucata, sunt bogate în nutrienți, și anume vitamine, minerale și acizi grași – esențiali pentru buna funcționare a organismului. Nucile verzi conțin din plin fosfor, potasiu, calciu, fier, iod, zinc și seleniu, alături de vitaminele B, E și C.
De reținut că cea din urmă vitamină se regăsește în nuci atât timp cât ele sunt crude, deci verzi. După uscare, vitamina C se pierde din compoziția nucilor. Totodată, aceste fructe conțin aproximativ 20% apă și acizi grași de tip Omega-3.
Dacă în Evul Mediu se credea că nucile pot trata diverse afecțiuni ale minții, deoarece nuca seamănă, ca formă, cu creierul uman, în prezent, din cercetări reiese că nucile pot fi utilizate ca stimulent al memoriei, fiind recomandate îndeosebi persoanelor care depun un efort intelectual imens.
De asemenea, zincul și seleniul din nucile verzi reprezintă un remediu excelent pentru astenie, oboseală cronică, deficit de creștere și în tulburările sistemului nervos. În plus, acizii grași Omega-3 și conținutul de vitamina E contribuie la reducerea riscului de afecțiuni cardiovasculare, dar și la reducerea colesterolului și stimularea sistemului imunitar.
Valori nutriționale pentru 100 grame nuci verzi