Cum se face nucata, rețeta originală de lichior de nuci verzi

Emanuela Pană 27.10.2023, 12:03

Cum se face nucata, rețeta originală de lichior de nuci verzi. Cunoscută și sub numele de bitter suedez, nucata este o băutură fină și parfumată care a devenit extrem de populară în ultima vreme nu doar datorită gustului, ci și pentru proprietățile sale medicale. Cum se prepară acest elixir și ce beneficii are asupra sănătății, afli în continuare.

Cum se face nucata. Rețeta originală de lichior de nuci verzi

Lichiorul de nuci verzi, cunoscut popular și sub denumirea de nucată, este unul dintre cele mai cunoscute leacuri pentru tratarea de diverse afecțiuni, mai ales dacă este preparat în casă și este consumat corect. Rețeta nu este deloc complicată, însă te sfătuim să nu uiți de mănuși, pentru că nucile verzi sunt „celebre“ pentru faptul că pătează pielea.

Fructele pentru lichiorul de nuci verzi se culeg în luna iunie, în zonele călduroase de câmpie, și în luna iulie, în zonele mai răcoroase de la munte. Nucile trebuie să fie de dimensiunea celor folosite pentru dulceață. De asemenea, este indicat ca orice lichior de casă să fie preparat cu alcool dublu rafinat de 96 de grade sau de 40 de grade. Diluarea lichiorului cu un alcool mai slab de 40 de grade va face prea mică concentrația de tărie din alcool.

Ingrediente pentru rețeta de nucată, lichior de nuci verzi

Pentru a prepara cel mai bun lichior de nuci verzi, vei avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 30-40 de nuci verzi, culese când au miezul foarte moale;
  • 1 litru de alcool, poate fi votcă, rom sau orice tip de băutură alcoolică spirtoasă;
  • 1 lămâie;
  • 1 portocală;
  • 200-400 de grame de zahăr brun (în funcție de cât de dulce vrei să fie) ori miere, sirop de arțar sau zahăr de cocos (dacă vrei un lichior mai sănătos);
  • amestec de condimente – scorțișoară, vanilie, nucșoară, cuișoare.

Lichior de nuci verzi, rețeta veche de nucată

Iată care este modalitatea de preparare a lichiorului de nuci verzi:

  1. Se taie nucile în sferturi și se pun într-un borcan încăpător;
  2. Se dă pe răzătoare coaja de lămâie și portocală și se adaugă peste nuci, alături de zahăr și mixul de condimente;
  3. Se umple borcanul cu alcool, astfel încât să acopere complet nucile;
  4. Se pune capacul la borcan și se lasă într-un loc însorit între 40 și 60 de zile;
  5. Se agită conținutul borcanului o dată sau de două ori pe săptămână, întorcându-l cu susul în jos pentru a se amesteca bine ingredientele;
  6. După ce au trecut cele 40-60 de zile, se deschide borcanul și se strecoară lichiorul într-o sticlă, de preferat una închisă la culoare;
  7. Se depozitează nucata într-un spațiu răcoros și ferit de razele soarelui.

Cum se servește nucata?

După ce am aflat cum se face nucata, haideți să descoperim și cum se servește. Nucata, sau lichiorul de nuci verzi, se consumă în cantități mici, 2-3 lingurițe pe zi, de preferat seara, înainte de masă. Sunt recomandate cure de 20-30 de zile, lichiorul de nuci verzi fiind servit drept un tonic pentru o digestie sănătoasă, un remediu pentru purificarea sângelui și pentru tratarea anemiei.

Cum se face nucata
Cum se serveste nucata

În cazul în care vrei să consumi lichiorul de nuci verzi ca digestiv, se recomandă dozele mici, înainte de mesele bogate caloric. Cei care suferă de hipertiroidism sau alte tulburări ale tiroidei trebuie să consulte medicul de familie înainte de a consuma acest lichid, întrucât conține mult iod.

Care sunt beneficiile consumului lichiorului de nuci verzi?

Întrucât conține multe ingrediente sănătoase, acest lichior dulce poate avea diverse efecte benefice asupra sănătății. Fiind o băutură alcoolică, nucata trebuie consumată, desigur, cu moderație. Să nu uităm zicala: „Diferența dintre medicament și otravă este dată de cantitate“.

Cum se face nucata
Beneficiile consumului de nucata

Așadar, iată care sunt beneficiile lichiorului medical de nuci verzi:

  • Lichiorul de nuci este recomandat și în infecțiile streptococice și stafilococice;
  • Este un adjuvant și în cazul incontinenței urinare;
  • Fortifică stomacul slăbit și bila leneșă;
  • Stimulează digestia;
  • Combate viermii intestinali;
  • Reduce nivelul de grăsime de la nivelul ficatului;
  • Purifică sângele;
  • Stimulează activitatea creierului;
  • Benefic în anemie;
  • Benefic în astenie;
  • Benefic pentru dantură – previne apariția cariilor grație efectului antibacterian.

Nucile verzi, proprietăți și beneficii

Nucile verzi, ingredientul cheie în prepararea unor delicii precum savuroasa dulceață de nuci verzi sau nucata, sunt bogate în nutrienți, și anume vitamine, minerale și acizi grași – esențiali pentru buna funcționare a organismului. Nucile verzi conțin din plin fosfor, potasiu, calciu, fier, iod, zinc și seleniu, alături de vitaminele B, E și C.

Cum se face nucata
Proprietatile si beneficiile nucilor verzi

De reținut că cea din urmă vitamină se regăsește în nuci atât timp cât ele sunt crude, deci verzi. După uscare, vitamina C se pierde din compoziția nucilor. Totodată, aceste fructe conțin aproximativ 20% apă și acizi grași de tip Omega-3.

Dacă în Evul Mediu se credea că nucile pot trata diverse afecțiuni ale minții, deoarece nuca seamănă, ca formă, cu creierul uman, în prezent, din cercetări reiese că nucile pot fi utilizate ca stimulent al memoriei, fiind recomandate îndeosebi persoanelor care depun un efort intelectual imens.

De asemenea, zincul și seleniul din nucile verzi reprezintă un remediu excelent pentru astenie, oboseală cronică, deficit de creștere și în tulburările sistemului nervos. În plus, acizii grași Omega-3 și conținutul de vitamina E contribuie la reducerea riscului de afecțiuni cardiovasculare, dar și la reducerea colesterolului și stimularea sistemului imunitar.

Valori nutriționale pentru 100 grame nuci verzi

  • Calorii: 750
  • Glucide: 10.7
  • Proteine: 17
  • Grăsimi: 71.4
  • Fibre: 10
  • Sare: 0
  • Zahăr: 0.
Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...