Lichior de gutui făcut în casă. Rețete alese de la bătrâni pentru o băutură aromată

Elena Avramescu 07.11.2020, 10:14
Lichior de gutui făcut în casă. Rețete alese de la bătrâni pentru o băutură aromată

Lichior de gutui. Încă nu este timpul pierdut pentru a căuta în piețe sau supermarketuri gutui autohtone, parfumate, ideale pentru prepararea acestei băuturi minunate. Nu este o băutură știută de toată lumea, dar odată ce o s-o gustați, o să vreți s-o beți mereu.

Lichior de gutui făcut în casă

Lichiorul de gutui se mai numește și gutuiată și deși acest termen nu sună prea elegant, pare-se că lucrurile merg pe sistemul vișină – vișinată, afine – aflinată. Vorbim despre o făutură fină și aromată, care, ambalată frumos în sticluțe dichisite, reprezenta cândva un cadou foarte apreciat, oferit de Crăciun.

Gutuiata se face foarte ușor, toate ingredientele de care ai nevoie fiind: fructe, zahăr și alcool (de preferat alcool dublu rafinat sau o vodkă bună). Spre deosebire de lichioruri, ca de exemplu cel de trandafiri, care se face mai repede, lichiorul de gutui necesită mai mult timp, așa că ar fi să îl preparați din vreme. Fiind mai lemnoase, gutuile au nevoie de cel puțin o lună pentru a-și lăsa aroma și parfum pe care alcoolul îl poate extrage din fructe. Așadar, dacă vă apucați acum de gutuiată, aceasta va fi numai bună de servit de sărbători.

Citește continuarea pe Știri din Lume.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...