Cum se face crema de vanilie? Trucul ca să iasă perfectă, cu o aromă intensă

Emanuela Pană 29.05.2023, 16:19
Cum se face crema de vanilie? Trucul ca să iasă perfectă, cu o aromă intensă

Crema de vanilie este una dintre cele mai delicioase și apreciate creme din patiseria românească și nu numai. Umplutura cu un gust inconfundabil își are originile în Franța, meritele descoperirii ei fiindu-i atribuite lui Francois Massialot. Află în continuare cum se face crema de vanilie și cum obții cel mai bun rezultat.  

Cum a apărut crema de vanilie? 

Crema de vanilie este umplutura cu un gust inconfundabil a prăjiturilor care ne-au făcut copilăria mai frumoasă: cremșnit, eclere, prăjituri cu fructe sau tarte. Crema de vanilie este printre cele mai folosite creme în patiseriile italiene și franceze, fiind folosită pentru a umple multe dulciuri. 

Se pare că această cremă a fost inventată de Francois Massialot, un bucătar francez care s-a născut la Limoges în 1660 și a decedat la Paris în 1733. Massialot a fost bucătarul a numeroase personalități, precum Philippe I, Ducele de Orleans (fratele lui Ludovic al XIV-lea), Ducele de Aumont și Cardinalul de Estrées. 

Cu toate acestea, Massialot este în special cunoscut ca fiind autorul unei cărți fundamentale de bucătărie, unul dintre primele dicționare culinare, „Le cuisinier roïal et bourgeois“ (Bucătarul regal și burghez – n.n.). 

Iată prima mențiune a cremei de patiserie în această carte din 1691. După cum puteți vedea în fotografie, prima rețetă de cremă de patiserie consemnată era mult mai simplă decât cea pe care o cunoaștem astăzi. 

Cum se face crema de vanilie
Prima mentiune cu privire la crema de vanilie în cartea lui Massialot

Crema de vanilie, întâlnită pe tot globul  

Crema de vanilie, cunoscută în vechile cărți de bucate și rețetare de cofetărie drept „crema de lapte fiartă“, este întâlnită pe tot globul (crema pasticcera în italiană sau creme patissiere în franceză), fiind folosită în realizarea diferitelor rețete de torturi și prăjituri.  

Avem, de pildă, prăjiturile cu foi, cum e cremșnitul, rulourile cu cremă de vanilie, gogoșelele (choux), însă această cremă poate fi servită și ca atare, cu fructe proaspete sau ciocolată. Crema de vanilie este o cremă ieftină, rapidă și ușor de preparat.  

Această cremă franțuzească se face de secole, constituind baza mai multor creme. La noi, crema de vanilie se mai numește (impropriu) și budincă de vanilie, cu toate că nu are nimic de-a face cu o budincă.  

Este o cremă fiartă, pe bază de lapte și ouă, care se îngroașă cu un agent de legătură: făină sau amidon. După fierberea și răcirea temeinică a ingredientelor rezultă o cremă foarte groasă și densă.  

Citește și: Ecler cu cremă de vanilie. Rețeta de la Jamila, pas cu pas

Cum se face crema de vanilie? 

Dacă vrei să pregătești crema de vanilie după o rețetă clasică, atunci trece pe o foaie ingredientele de care ai nevoie și pașii pe care trebuie să-i urmezi. Din ingredientele de mai jos rezultă o cantitate de aproximativ 700 de grame de cremă.  

Ingredinte:  

  • 500 ml lapte; 
  • 40 g făină sau 20 g amidon de porumb; 
  • 5 gălbenușuri medii; 
  • 125 g zahăr tos fin; 
  • semințele de la o păstaie de vanilie. 

Înainte, gospodinele foloseau esență de vanilie în prepararea cremei, însă acum se preferă utilizarea păstăii de vanilie, care, deși este mai scumpă, are un gust mai intens. De asemenea, dacă vrei să obții un gust autentic, sfatul nostru este să folosești ingrediente provenite de la producătorii locali, care au, de cele mai multe ori, o calitate superioară comparativ cu produsele care se găsesc pe rafturile magazinelor.  

O ultimă mențiune: dacă vrei o conistență mai cremoasă și un gust mai intens, înlocuiește laptele cu smântână lichidă naturală.  

Mod de preparare:  

  • Se despică păstaia de vanilie, după care se pun la fiert semințele și păstaia împreună cu laptele; 
  • Când laptele a devenit fierbinte se oprește focul și se acoperă vasul cu un capac pentru circa 30 de minute (astfel, vanilia își eliberează aroma). După ce timpul s-a scurs, păstaia de vanilie se scoate din lapte; 
  • Se pun într-un vas gălbenușurile, se adaugă zahărul și se amestecă până ce compoziția capătă o culoare mai deschisă; 
  • Se adaugă treptat făina/amidonul în mixul de ouă și zahăr și se amestecă bine toate ingredientele; 
  • Se toarnă treptat laptele din care a fost scoasă păstaia de vanilie peste compoziție și se amestecă, din nou, până se omogenizează complet; 
  • Se pune lichidul obținut la fiert, la foc mic, pentru aproximativ 10 minute, până ce compoziția începe să se îngroașe. 
  • Se oprește aragazul și se acoperă compoziția cu o folie de plastic alimentară.  

După ce crema s-a răcit se poate băga la frigider, urmând ca folia de plastic să fie înlăturată doar în momentul servirii. De menționat că budinca poate fi păstrată la frigider, acoperită cu folie, cel mult trei zile, în vreme ce în congelator rezistă până la o lună.  

Vezi și: Prăjitură cu măr și vanilie, deliciul bucătăreselor. Cum îți iese pufoasă

Amidon sau făină?  

După cum aminteam în rândurile de mai sus, crema de vanilie poate fi îngroșată fie cu făină, fie cu amidon. Recomandarea noastră este să folosești amidonul, nu pentru a fi mai altfel decât restul lumii, ci datorită unor aspecte simple, precum: 

  • Amidonul este mai fin, ceea ce face ca sosurile și cremele să fie și ele realmente mai fine; 
  • Folosind amidon în compoziție în loc de făină, crema de vanilie poate fi consumată și de persoanele care prezintă intoleranță la gluten;  
  • Spre deosebire de făină, amidonul fierbe mai repede și este mai eficient în prevenirea formării cocoloașelor; 
  • Amidonul se folosește în cantitate considerabil mai mică decât făina (în jumătate).

Poftă bună! 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...