Cum sărbătoresc catolicii Paștele. Cât de diferite sunt tradițiile lor față de ortodocși

Cazacu Alexandru 09.04.2023, 08:00
Cum sărbătoresc catolicii Paștele. Cât de diferite sunt tradițiile lor față de ortodocși

Creștinii catolicii celebrează Învierea Domnului la o dată diferită față de ortodocși. Cu toate acestea, tradițiile și obiceiurile de Paște ale creștinilor ortodocși se aseamănă destul de mult cu cele ale catolicilor. Fiind cea mai importantă sărbătoare a creștinilor din întreaga lume, credincioșii se pregătesc pentru Paște așa cum se cuvine. Cum sărbătoresc catolicii Paștele, vă spunem noi în continuare.

Cum sărbătoresc catolicii Paștele. Tradiții și obiceiuri la Sărbătoarea Învierii Domnului

Atât creștinii ortodocși, cât și cei catolici au foarte multe tradiții și obiceiuri la sărbătoarea Învierii Domnului, iar toate acestea sunt respectate cu sfințenie. În Sâmbăta Sfântă, zi care precede Învierea Mântuitorului, Biserica Romano-Catolică meditează în tăcere, asta pentru că Hristos este în mormânt.

Credincioșii merg la biserică și meditează la pătimirea și moartea Domnului. În noaptea de Înviere se desfășoară celebrarea solemnă a Vigiliei Pascale. Aceasta exprimă trecerea de la moarte și păcat la viață nouă în Hristos Înviat. La catolici, noaptea de sâmbătă spre duminică este o noapte de priveghere în cinstea Mântuitorului.

Dacă te întrebi cum sărbătoresc catolicii Paștele, răspunsul îl vei afla în continuare. Printre cele mai importante evenimente din noaptea Învierii Domnului se numără binecuvântarea focului, aprinderea lumânării pascale, cântările specifice, citirea din Vechiul Testament, Proclamarea Evangheliei Învierii. Tot în această noapte are loc și împărtășirea credincioșilor.

Cum sărbătoresc catolicii Paștele – Obiceiuri și tradiții

În duminica de Paște, Papa Francisc oficiază în Piața Sfântul Petru din Vatican prima mesă de Înviere. La ceremonia religioasă participă mii de credincioși din întreaga lume. În fața mulțimii, Suveranul Pontif rostește în mai multe limbi tradiționalul mesaj de Paște și binecuvântarea „Urbi et Orbi”.

În afară de cele religioase, catolicii au și alte obiceiuri în perioada sărbătorilor pascale. În unele locuri, părinții ascund ouă prin case sau grădini, iar cei mici pornesc apoi la „vânătoarea de ouă”.

În zona Transilvaniei, credincioșii merg cu „udatul”. De fapt, stropitul fetelor nemăritate se practică în multe locuri din Ardeal. În general, acest obicei este practicat de popoarele de origine germanică.

La fel precum creștinii ortodocși, catolicii au obiceiul de a dăruii și ciocni ouă de Paște. În Italia, oamenii participă la un concurs cu ouă. În schimb, germanii își împodobesc casele cu flori, crenguțe de salcie și ramuri de pomi înmugurite. Un obicei specific nemților este împodobirea pomilor cu ouă.

Cum sărbătoresc catolicii Paștele
Cum sărbătoresc catolicii Paștele. Tradiții și obiceiuri în perioada sărbătorilor pascale

Motivul pentru care Paștele ortodox și cel catolic se sărbătoresc la date diferite

În caz că nu știați, data la care se sărbătorește Paștele se calculează în funcție de două fenomene naturale. Unul dintre acestea are dată fixă (echinocțiul de primăvară), iar celălalt dată mobilă (luna plină). Ei bine, cel din urmă fenomen face ca data Paștelui să varieze de la an la an.

De asemenea, decalajul este explicat și de utilizarea a două calendare distincte. În timp ce Paștele ortodox este calculat după calendarul Iulian, Biserica Catolică se raportează la calendarul gregorian. Biserica Occidentală respectă luna plină ecleziastică, iar cea Răsăriteană își stabilește data Paștelui în raport cu luna plină astronomică.

Datele la care pică Paștele catolic până în 2030

  • Paște catolic 2023 – 9 aprilie
  • Paște catolic 2024  – 31 martie
  • Paște catolic 2025 – 20 aprilie
  • Paște catolic 2026  – 5 aprilie
  • Paște catolic 2027 – 28 martie
  • Paște catolic 2028 – 16 aprilie
  • Paște catolic 2029 – 1 aprilie
  • Paște catolic 2030 – 21 aprilie.

În anumiți ani, Paștele catolic și cel ortodox se sărbătoresc la aceeași dată. În 2017, catolicii și ortodocșii au sărbătorit Învierea Domnului în aceeași zi, adică pe 16 aprilie. În schimb, 20 aprilie 2025 este următoarea dată în care cele două sărbători vor coincide.

Așadar, iată că am aflat împreună nu numai cum sărbătoresc catolicii Paștele, ci și care sunt unele dintre cele mai cunoscute tradiții ale romano-catolicilor în perioada sărbătorilor pascale.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cazacu Alexandru
Alexandru s-a alăturat echipei Impact.ro încă de acum doi ani. Este specializat în materiale SEO din domeniile social, știință, cultură și utile, însă îi face plăcere să scrie și...