Se pot boteza copiii în Postul Paștelui. Ce spun preoții, de fapt

Cazacu Alexandru 21.03.2023, 16:37
Se pot boteza copiii în Postul Paștelui. Ce spun preoții, de fapt

Fără doar și poate, botezul este unul dintre cele mai frumoase și importante evenimente din viața unei persoane. Cu toate acestea, mulți dintre proaspeții părinți se întreabă dacă copiii pot sau nu fi botezați în perioadele de post. Având în vedere că am intrat deja în post, haideți să aflăm împreună dacă se pot boteza copiii în Postul Paștelui.

Se pot boteza copiii în Postul Paștelui? Ce spun duhovnicii

În general, Biserica Ortodoxă recomandă ca botezurile să fie amânate în perioada Postului Mare (Postul Paștelui), deoarece această perioadă este considerată una de pocăință și de purificare trupească și spirituală pentru Învierea Domnului.

Cu toate acestea, există circumstanțe speciale în care se poate efectua botezul în timpul Postului Mare. Deși Biserica Ortodoxă permite oficierea botezului în orice zi din an, petrecerea de botez (cumetria) este interzisă în perioadele de post.

„Spre deosebire de nunți botezul poate fi oficiat și în perioada postului. Botezul în sine nu contravine postului. Ceea ce ar contraveni postului ar fi o eventuală cumătrie, adică petrecerea de după botez”, spune părintele Andrei Atudori, potrivit doxologia.ro.

Tot cu privire la întrebarea dacă se pot boteza copiii în Postul Paștelui, de obicei decizia de a efectua un botez în timpul Postului Mare ar trebui să fie luată în conformitate cu sfaturile și recomandările preotului și ale comunității bisericești locale.

Este totuși important să se ia în considerare sensibilitățile religioase ale credincioșilor din parohie și să se respecte tradițiile și obiceiurile bisericești. În concluzie, părinții care doresc să își boteze copiii în Postul Paștelui pot face acest lucru atât timp cât sunt dispuși să renunțe la petrecerea de după.

Când se botează copiii

Pentru Biserica Ortodoxă, botezul este prima dintre cele șapte Taine, prin intermediul cărora se transmite harul și puterea lui Dumnezeu credincioșilor. Botezul reprezintă intrarea unei persoane în comunitatea creștină și în Biserica lui Hristos prin intermediul nașterii din nou prin apă și Duh.

În timpul botezului, persoana este scufundată sau stropită cu apă sfântă de către preot, în numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh. La creștinii ortodocși, botezul se face pentru „spălarea de păcate și, după cum spuneam, intrarea în Biserică.

În ceea ce privește limita de vârstă, Mântuitorul nu a stabilit una, însă a stăruit asupra importanței pe care o va avea Taina Botezului. Cu toate acestea, Biserică Ortodoxă recomandă botezarea noului-născut la 40 de zile de la venirea pe lume a acestuia.

Prin botez, o persoană este curățată de păcatele originale și de orice alt păcat comis până în acel moment, devine moștenitor al Împărăției Cerurilor și primește darul Sfântului Duh, care îl va călăuzi și îl va ajuta în viața sa spirituală. Botezul este considerat un moment important în viața creștină și este adesea sărbătorit cu mare fast și bucurie.

Se pot boteza copiii în Postul Paștelui
Se pot boteza copiii în Postul Paștelui? Iată ce spun duhovnicii

Când nu se fac nunți și botezuri în 2023

Potrivit rânduielilor Bisericii Ortodoxe, petreceri de botez și nunți nu se organizează:

  • în zilele de post și de peste an;
  • în ajunul și în zilele Praznicelor Împărătești, adică în perioadele: 1 – 2 februarie (Întâmpinarea Domnului); 24 – 25 mai (Înălțarea Domnului); 3 – 5 iunie (Rusaliile); 15 august (Adormirea Maicii Domnului); 13 – 14 septembrie (Înălțarea Sfintei Cruci);
  • începând de luni după Lăsatul secului de carne pentru Postul Paștelui și până în Duminica Sfântului Apostol Toma (21 februarie – 24 aprilie);
  • în Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel (12 iunie – 28 iunie);
  • în Postul Adormirii Maicii Domnului (31 iulie – 14 august);
  • în Postul Nașterii Domnului (15 noiembrie – 24 decembrie);
  • în perioada dintre Crăciun și Bobotează (25 decembrie – 6 ianuarie).

Un motiv pentru care nu se organizează nunți și botezuri în post este faptul că după cununia religioasă sau după botez, oamenii dau petreceri cu multă mâncare și bătură. În cadrul acestor evenimente, atmosfera este veselă, de sărbătoare. Ei bine, acest lucru este în contradicție cu atmosfera ce caracterizează zilele de post.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Cazacu Alexandru
Alexandru s-a alăturat echipei Impact.ro încă de acum doi ani. Este specializat în materiale SEO din domeniile social, știință, cultură și utile, însă îi face plăcere să scrie și...