Cum să gătești pastele după rețeta unui câștigător al premiului Nobel. Metoda este una controversată

Badea Violeta 08.01.2023, 10:34
Cum să gătești pastele după rețeta unui câștigător al premiului Nobel. Metoda este una controversată

Profesorul Giorgio Paris, un fizician care a câștigat premiul Nobel în anul 2021, ne învață cum să preparăm pastele și să economisim energie electrică sau gaz. Această metodă a creat o serie de controverse în Italia, dar ea a fost testată de însuși Parisi și pare să funcționeze, așa că hai să vedem în ce constă trucul expertului în Fizică!

Cum să prepari pastele? Află trucul laureatului Nobel pentru a economisi energie

Italienii sunt cunoscuți pentru faptul că sunt protectori față de bucătăria lor, care a fost numită de mai multe ori „cea mai bună mâncare” din lume.

Multe feluri de mâncare au o componentă istorică, cu rețete care transcend generațiile, motiv pentru care unii bucătari refuză să schimbe aceste tradiții.

Cu toate acestea, în timpurile moderne și în vremuri de criză, economisirea energiei este importantă și atunci când vine vorba de gătit. De aceea, profesorul Giorgio Parisi, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică 2021, a sugerat cum să gătești pastele folosind cât mai puțin curent sau gaz.

Mai exact, profesorull italian propune să gătești pastele oprind focul la jumătatea gătitului, apoi să acoperi vasul cu capacul și să aștepți ca căldura din interior să facă restul.

Citește și Cum reușesc italienii să nu se îngrașe, chiar dacă mănâncă paste la fiecare masă. Explicația medicului nutriționist Mihaela Bilic!

Cum se fac pastele Un castigator Nobel a dezvaluit reteta 1
Cum se fac pastele? Un castigator Nobel a dezvaluit reteta 

Un bucătar cu stele Michelin nu este de acord cu Giorgio Parisi

Sugestia sa nu a fost bine primită în lumea gastronomiei. După ce presa a relatat despre metoda de gătit recomandată de Parisi, Antonello Colonna, bucătarul italian cu stele Michelin, a respins ideea.

„Această soluție nu funcționează în restaurantele de lux, deoarece, atunci când pastele sunt gătite astfel, capătă o textură cauciucată.”, a precizat renumitul bucătar italian pentru Repubblica.

Colonna, pe de altă parte, propune o altă metodă pentru a găti pastele fără a folosi atât de multă energie. El recomandă „gătitul la rece”. Introdu pastele uscate (100 de grame la 1 litru de apă) într-o oală cu apă rece și pune-le pe foc. „Pe măsură ce apa se încălzește, îndepărtați-o cu un polonic”, a explicat el.

Părerea oamenilor de știință

Pentru a încerca să pună capăt acestei dezbateri, oamenii de știință de la Universitatea Nottingham Trent (Marea Britanie) au gătit pastele în diferite moduri. Ideea a fost de a o găti cum trebuie, cu un consum de energie cât mai mic posibil, după cum a fost publicat în The Conversation.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că aproximativ 60% din energia folosită pentru a găti pastele este folosită pentru a menține apa la fierbere, astfel încât este vital să se reducă timpul de gătire. În acest sens, dacă s-ar aplica metoda lui Parisi, s-ar putea economisi o cantitate deloc mică de energie.

Cum poți să mai gătești pastele

Cea mai bună modalitate de a economisi energie este de a lăsa pastele în apă rece timp de câteva minute înainte de a le găti, pentru a reduce timpul de gătire.

În plus, bucătari, bloggeri și alți oameni de știință au raportat că gustul si textura pastelor nu au fost afectate de înjumătățirea cantității de apă folosită.

Citește și Cum se face cel mai bun sos pentru paste. E gata în mai puțin de o oră!

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...