Profesorul Giorgio Paris, un fizician care a câștigat premiul Nobel în anul 2021, ne învață cum să preparăm pastele și să economisim energie electrică sau gaz. Această metodă a creat o serie de controverse în Italia, dar ea a fost testată de însuși Parisi și pare să funcționeze, așa că hai să vedem în ce constă trucul expertului în Fizică!
Italienii sunt cunoscuți pentru faptul că sunt protectori față de bucătăria lor, care a fost numită de mai multe ori „cea mai bună mâncare” din lume.
Multe feluri de mâncare au o componentă istorică, cu rețete care transcend generațiile, motiv pentru care unii bucătari refuză să schimbe aceste tradiții.
Cu toate acestea, în timpurile moderne și în vremuri de criză, economisirea energiei este importantă și atunci când vine vorba de gătit. De aceea, profesorul Giorgio Parisi, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică 2021, a sugerat cum să gătești pastele folosind cât mai puțin curent sau gaz.
Mai exact, profesorull italian propune să gătești pastele oprind focul la jumătatea gătitului, apoi să acoperi vasul cu capacul și să aștepți ca căldura din interior să facă restul.
Sugestia sa nu a fost bine primită în lumea gastronomiei. După ce presa a relatat despre metoda de gătit recomandată de Parisi, Antonello Colonna, bucătarul italian cu stele Michelin, a respins ideea.
„Această soluție nu funcționează în restaurantele de lux, deoarece, atunci când pastele sunt gătite astfel, capătă o textură cauciucată.”, a precizat renumitul bucătar italian pentru Repubblica.
Colonna, pe de altă parte, propune o altă metodă pentru a găti pastele fără a folosi atât de multă energie. El recomandă „gătitul la rece”. Introdu pastele uscate (100 de grame la 1 litru de apă) într-o oală cu apă rece și pune-le pe foc. „Pe măsură ce apa se încălzește, îndepărtați-o cu un polonic”, a explicat el.
Pentru a încerca să pună capăt acestei dezbateri, oamenii de știință de la Universitatea Nottingham Trent (Marea Britanie) au gătit pastele în diferite moduri. Ideea a fost de a o găti cum trebuie, cu un consum de energie cât mai mic posibil, după cum a fost publicat în The Conversation.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că aproximativ 60% din energia folosită pentru a găti pastele este folosită pentru a menține apa la fierbere, astfel încât este vital să se reducă timpul de gătire. În acest sens, dacă s-ar aplica metoda lui Parisi, s-ar putea economisi o cantitate deloc mică de energie.
Cea mai bună modalitate de a economisi energie este de a lăsa pastele în apă rece timp de câteva minute înainte de a le găti, pentru a reduce timpul de gătire.
În plus, bucătari, bloggeri și alți oameni de știință au raportat că gustul si textura pastelor nu au fost afectate de înjumătățirea cantității de apă folosită.
Citește și Cum se face cel mai bun sos pentru paste. E gata în mai puțin de o oră!