Cum recunoști oamenii puternici dintr-o încăpere, de ce contează: toți avem această abilitate

Gabriel Peneș 02.06.2023, 17:09
Cum recunoști oamenii puternici dintr-o încăpere, de ce contează: toți avem această abilitate

Oamenii, la fel ca multe primate, trăiesc în structuri sociale complexe. Este o parte esențială din ceea ce suntem. Există, în acest context, o mulțime de motive pentru care este folositor să ne dăm seama cine deține cea mai mare putere, cine este liderul, în cadrul ierarhiei unui grup social, iar un studiu recent a arătat că creierul nostru pare să fie capabil să afle acest lucru, ba chiar surprinzător de rapid.

Cum recunoști oamenii puternici dintr-o încăpere, de ce contează

Nu vorbim de oamenii puternici fizic, ce sunt capabili să tragă o locomotivă de tren ori să alerge 100 de kilometri fără oprire. Ne referim la ierarhiile sociale, la identificarea așa-numitului „mascul-alfa”, a liderului unui grup, chiar și dacă e vorba de o încăpere în care petrecem împreună cu persoane majoritar necunoscute.

Totul are legătură cu felul în care percepem oamenii dominanți. Cei puternici atrag atenția: studii anterioare au arătat că petrecem mai mult timp în interacțiunile noastre sociale căutând persoanele dominante, decât pe cele „slabe”.

Studii imagistice ale creierului au confirmat afirmația de mai sus, scanările cerebrale arătând o activitate mai intensă în zonele din creier asociate cu atenția. Ceea ce oamenii de știință nu putuseră să stabilească era cât de rapid ne dăm seama cine este liderul dintr-un grup.

Facem asta rapid, după ce privim figurile din jurul nostru sau e nevoie de un proces mai elaborat și îndelungat pentru asta?

Cum recunoști oamenii puternici dintr-o încăpere, de ce contează: toți avem această abilitate
Nu trebuie să fii supererou pentru ca creierul tău să recunoască în câteva fracțiuni de secundă individul dominant dintr-un grup

Toți avem această abilitate

Acum, cercetătorii de la Universitatea din Queensland, Australia, au publicat un studiu ce demonstrează felul în care creierul recunoaște indivizii dominanți cu o viteză uluitoare.

„Am măsurat activitatea electrică din creier în timp ce participanții jucau un joc cu alte persoane care erau sau un pic mai bune sau ceva mai slabe decât ei, la acel joc. Sau cel puțin așa credeau”, a explicat autorul principal al studiului, Dr Alan Pegna, într-o declarație pentru IFLScience.

„Creierul indică jucătorii „mai buni” într-un interval de două zecimi de secundă, după ce înainte le-a văzut figura timp de o secundă.

Studiul a implicat 28 de persoane, care au jucat între ele jocuri pe calculator ce le-a testat timpul de reacție. În timp ce jucau, li s-a spus că o reacție mai rapidă le va aduce o sumă de bani virtuali și vor urca în clasament deasupra altor patru participanți care jucaseră în ziua anterioară.

Ceea ce jucătorii nu știau era faptul că propriile lor scoruri erau desemnate la întâmplare drept „câștigătoare” în jumătate din timpul alocat jocului, și ca „necâștigătoare” în cealaltă jumătate din timp.

La ce ne folosește acest lucru

După 10 runde, le-au fost prezentate scorurile medii reale pe care le obținuseră, plus scorurile, dar și fotografiile celor patru competitori. Însă mai exista un șiretlic.

„Fotografiile erau ale unor tineri actori iar performanțele lor de joc fuseseră inventate, așa că unii păreau mult mai buni decât participanții la studiu, iar alții, mult mai slabi”, a dezvăluit Dr. Pegna.

„Activitatea electrică a creierului a fost măsurată atunci când pozele acestor personaje apăreau pe un ecran. Rezultatele au arătat că că după ce jucaseră câteva minute, creierul începea să reacționeze diferit la vederea unui individ dominant, față de unul „slab”.

Zonele creierului din sistemul limbic, ce reglează starea de spirit și controlează răspunsul nostru la emoții puternice precum frica, au înregistrat în mod specific un tipar de activitate crescută.

Autorii studiului au recunoscut anumite limitări ale studiului, precum neluarea în calcul a posibilității de reacție în funcție de diferențele de sex dintre participanți, dar rezultatele au dovedit, în esență, faptul că dominanța socială este procesată foarte rapid de creier, atunci când întâlnim figuri noi.

Acesta este un lucru important, deoarece oamenii se găsesc în mod frecvent în situații unde le este folositor să-și dea seama imediat cine este „liderul” și cine sunt „adepții”.

 

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....