Ce procent din creier ne folosim, de fapt: concluzia fascinantă a cercetătorilor

Gabriel Peneș 30.05.2023, 15:33
Ce procent din creier ne folosim, de fapt: concluzia fascinantă a cercetătorilor

Cât la sută din creier folosim, de fapt? În general, s-a răspândit ideea că oamenii obișnuiți folosesc doar maxim 10% din potențialul acestui esențial, dar încă misterios organ. Destule persoane sunt convinse că dacă am accesa și restul de 90%, am reuși să facem lucruri ce par SF, am fi cu toții supergenii ori am avea abilități considerate acum paranormale. Totuși, cercetătorii sunt de o cu totul altă părere în privința procentului din creier pe care-l folosim, de fapt.

Ce procent din creier ne folosim, de fapt

În mod tradițional deja, se consideră că ne folosim doar până la maximum 10% din capacitățile și abilitățile creierului nostru. Că, undeva, s-a pus o stavilă de origine necunoscută, poate ca o pedeapsă divină, astfel încât nu putem accesa restul de 90% ori există foarte puțini oameni care pot face asta.

Scenariul folosirii întregului potențial cerebral uman a fost dezvoltat mai degrabă în filme SF, precum „Lucy”, din 2014, cu Scarlett Johansson și Morgan Freeman, unde eroina ajunge o capacitate de utilizare de 100% a capacităților creierului, cu ajutorul unui medicament, făcând lucruri de neimaginat pentru o ființă normală.

Sigur, perspectiva poate fi tentantă, dar vestea dată de cercetători este că mitul folosirii a doar 10% din creier este, de fapt, un mare neadevăr.

„Semințele” acestui mit au fost puse în anii 1890 de către William James, tatăl psihologiei americane, care spunea: „Majoritatea dintre noi nu ne atingem întregul potențial mental”.

James a lansat această afirmație ca pe o provocare menită să ne facă să ne folosim creierul mai mult. Însă, din păcate, această neînțelegere a rămas valabilă și în zilele noastre. În realitate, oamenii obișnuiți folosesc zilnic 100% din creier și nu există, într-un creier uman sănătos și normal, zone rămase neaccesate.

Ce procent din creier ne folosim, de fapt: concluzia fascinantă a cercetătorilor
Mitul conform căruia oamenii își folosesc doar 10% din potențialul creierului este infirmat de cercetători

Concluzia fascinantă a cercetătorilor

În ziua de azi, datorită metodologiilor moderne de investigație ale neuroștiinței moleculare și neuroimagisticii funcționale, oamenii de știință pot dovedi cu ușurință că există activitate în toate zonele creierului, chiar și în acele zone care anterior se credeau ca ar fi inactive.

Nici cele mai pasive zone nu sunt de fapt „inactive”. De-a lungul unei zile medii, oamenii folosesc cea mai mare parte din creier, în același fel cum ne folosim mușchii.

Așadar, creierul este alcătuit din trei regiuni principale: creierul, cerebelul și trunchiul cerebral. Diferite zone ale creierului funcționează atât independent, cât și împreună, pentru a coordona sarcinile – așa că, în funcție de ceea ce facem, cantitatea de creier utilizată va varia.

Deși poate fi adevărat că nu toate regiunile pornesc întotdeauna la un moment dat, acest lucru nu înseamnă că unele părți rămân nefolosite.

„Folosim, practic, fiecare parte a creierului. Majoritatea zonelor creierului sunt active aproape tot timpul”, a declarat neurologul Barry Gordon de la Johns Hopkins School of Medicine din Baltimore, pentru Scientific American, în 2008, conform iflscience.com.

De fapt, pe parcursul celor 24 de ore ale fiecărei zile, toate regiunile celui mai complex organ sunt folosite. Chiar și când ne odihnim sau dormim, o mare parte din creier este activă.

„Dovezile ar arăta pe parcursul unei zile că folosești 100% din creier”, a adăugat John Henley, neurolog la Clinica Mayo din Rochester, Minnesota.

Cât la sută din acest organ folosim zilnic

Asta nu înseamnă neapărat că îndepărtarea unei părți a creierului sau leziunile cerebrale îi lasă pe oameni în imposibilitatea de a îndeplini sarcinile de zi cu zi, a continuat Henley: „Creierul are o modalitate de a compensa și de a se asigura că ceea ce rămâne preia activitatea. ”

Tocmai această adaptabilitate și plasticitate explică modul în care unor persoane cărora le lipsesc părți ale creierului sunt, în mod remarcabil, încă capabile să funcționeze (de exemplu, cazul femeii bilingve căreia îi lipsește o parte a creierului responsabilă de procesarea limbajului).

De unde știm, totuși, că procentul de 10% este o eroare? O tehnică numită imagistică prin rezonanță magnetică funcțională (fMRI) a fost folosită pentru a infirma mitul de 10%.

Aceasta măsoară fluxul sanguin și oxigenarea din creier, pentru a detecta activitatea în diferite regiuni. Această tehnică a descoperit că, chiar și atunci când îndeplinește sarcini simple, mult mai mult decât doar o zecime din creier este activ.

„Dar poate că 10% se referă la numărul de celule cerebrale”, a scris Claudia Hammond în 2012, pentru BBC Future.

„Din nou, acest lucru nu funcționează. Când celulele nervoase sunt libere, fie degenerează și mor, fie sunt colonizate de alte zone din apropiere. Pur și simplu nu lăsăm celulele creierului nostru să stea cu „mâinile” întinse.”

Apoi, mai este faptul că cifra de 10% este pur și simplu absurdă, a argumentat neurologul Amy Reichelt într-un articol din 2014, pentru The Conversation. Creierul nostru reprezintă doar 2% din masa corporală și totuși folosește 20% din energie – de ce am irosi o cantitate atât de mare din resursele noastre corporale pentru a alimenta doar un procent mic din ea?

Așa că, prin urmare, concepția greșită a celor 10% rămâne limitată doar la cărțile sau filmele SF, dar nu are legătură cu realitatea.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....