Copiii moștenesc inteligența de la mama sau de la tata? Răspunsul pe care îl dă știința

Stan Filon 05.05.2022, 18:28
Copiii moștenesc inteligența de la mama sau de la tata? Răspunsul pe care îl dă știința

În multe familii auzim expresia „este deștept ca tatăl său” sau „deșteaptă ca mama ei”. Ei bine, cercetătorii au făcut studii ani de zile, iar acum sunt în măsură să ofere un răspuns clar la această întrebare, care ne frământă de ani și ani de zile. Totul are legătură cu cromozomii pe care îi au femeile și bărbații, care sunt diferiți, după cum fiecare am învățat la școală. Iată care sunt rezultatele și care dintre părinți primește astăzi o veste proastă.

Cercetătorii au încercat să afle dacă copiii moștenesc inteligența de la mamă sau de la tată

Cercetătorii de la Universitatea din Washington au făcut studii aprofundate pentru a afla de unde moștenesc copiii inteligența. De la mamă sau de la tată? Ei bine, după ani de studii pe șoareci de laborator, s-a trecut la subiecți umani, iar rezultatele au fost aceleași: copiii moștenesc inteligența de la mamă!

Oamenii de știință au aflat că celulele responsabile pentru funcția cognitivă sunt influențate de genele moștenite de la mamă, iar explicația este următoarea: femeile au doi cromozomi X, în timp ce bărbații au un singur cromozom X. Studiile au mai arătat că există o serie de gene denumite ”condiționate” și care vin de cele mai multe ori de la mame și în rare cazuri de la tați.

Copiii mostenesc inteligenta de la mama sau de la tata
Copiii mostenesc inteligenta de la mama sau de la tata

Răspunsul este unul categoric

Studiul a început pe șoareci de laborator, iar rezultatele au arătat că cei care au primit genele materne aveau creierul mai mare și corpurile mai mici, pe când cei care moșteniseră genele paterne aveau creierul mai mic și corpurile mai mari. Cercetătorii au identificat celulele pentru a le corela cu funcția cognitivă a șoarecilor.

S-a descoperit faptul că celulele care conțineau gene paterne controlau sistemul limbic, care este responsabil cu funcțiile dominante, precum sexul, mâncatul sau agresivitatea, însă nu au fost găsite gene paterne în cortexul cerebral, responsabil cu procesele avansate ca raționamentul, limbajul și planificarea.

După ce au fost încheiate studiile pe șoareci, cercetătorii au continuat experimentele pe oameni, iar rezultatele au fost aceleași. Au analizat factori precum educația, rasa și statutul economic, iar rezultatul a fost unul fără precedent:  inteligența vine de la mamă. Savanții subliniază că genetica este responsabilă de moștenirea inteligenței doar în proporție de 40-60%, iar restul depinde de alți factori. S-a stabilit că tații au și ei rolul lor determinant în ceea ce privește dezvoltarea totală a copilului, inclusiv inteligența emoțională.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...