Când vine vorba de băuturi de vară în miez de iarnă, nimic nu este mai îmbucurător decât un Spritz, o băutură care îți face ziua mai frumoasă indiferent dacă ești lângă o piscină sau în confortul căminului, sub o pătură pufoasă.
Conceptul de spritz, deși a fost popularizat în ultimul deceniu de Aperol Spritz, merge pe o rețetă clasică, un concept ușor de reprodus, un mix pe care îl poți reproduce cu o sumedenie de alte ingrediente semnificativ mai interesante decât ”banalul” Aperol.
Dacă vrei să ții minte un cocktail simplu, ușor de reprodus, Spritz-ul este nu doar foarte bun, dar și versatil, iar ”matricea” din spate se aplică în multe alte situații. Începi de la 3, 2, 1, unde 3 părți constă în Prosecco sau un alt spumant sec, inclusiv șampanie, 2 părți Bitter, categorie din care face parte atât Campari, cât și Aperol, o parte apă minerală. Ca un sfat simplu și ușor de ținut minte, dacă vrei ceva un pic mai tare, poți fără probleme să adaugi o parte sau 30 de mililitri de Gin în acest mix, mai ales dacă optezi pentru un un gin aromat.
După cum am explicat mai sus, ideea de bază este simplă, 3, 2, 1, unde poți percepe ”o parte” ca 30 de mililitri. Pe acest principiu, un Aperol Spritz constă în 90 de mililitri Prosecco, recomand Montelvini Prosecco Rose Brut, 60 mililitri Aperol și 30 mililitri apă minerală. Dacă vrei o versiune un pic mai amară și interesantă, în opinia mea, recomand Campari în loc de Aperol în aceleași proporții. Apropo, achiziționează-ți o sticlă de un litru, indiferent dacă optezi pentru Aperol sau Campari, pentru că nu se strică niciodată și merge de minune și doar cu apă minerală și o felie de portocală, dacă nu ai un spumant în casă.
Spritz ”corect”
30ml Dry Gin, recomand Connoisseur’s Cut Whitley Neil
30ml Bitter Del Professore
15ml Lichior de Trandafiri Lanique
30ml Suc proaspăt de limetă / lime
15ml Sirop de Soc Monin
60ml Prosecco Montelvini
30ml Apă minerală
Metodă: se adaugă ingredientele, fără prosecco și apă minerală, într-un pahar de vin roșu sau o cupă de dimensiuni generoase plină cu gheață, se amestecă bine. Se adaugă ingredientele ”cu bule”, prosecco și apă minerală, se amestecă de două, trei ori pentru a nu strica prea multe dintre bule. Se decorează cu mentă, o felie de portocală și, eventual, o floare.
Toate ingredientele folosite le poți achiziționa de pe www.alfadrink.ro.