Cum faci un cocktail de Valentine’s Day – un Spritz pentru persoana iubită, floral, amărui, fără Aperol

Alexandru Puiu 10.02.2022, 15:04
Cum faci un cocktail de Valentine’s Day – un Spritz pentru persoana iubită, floral, amărui, fără Aperol

În ultimul deceniu, s-a ancorat în mentalul colectiv un cocktail intitulat Aperol Spritz. Mai recent, Hugo, un al spritz, a reușit de asemenea să facă valuri prin baruri și la terase. Mai jos, te voi învăța cum faci un cocktail folosind formatul de spritz, dar diferit de ”clasici”.

Conceptul de Spritz este departe de a fi nou. Există o sumedenie de rețete de peste 100 de ani. Americano, un cocktail ale cărui origini se află în anii 1860, este o formă de Spritz. Două părți egale de Campari și Vermut, apă minerală până sus, amesteci de două, trei ori pentru omogenizare și te bucuri de unul dintre primele cocktailuri cu bule. Acesta este precursorul clasicului Negroni, care înlocuiește apa minerală cu gin.

La un moment dat în ultimii 100 de ani, rețetele de Spritz au ajuns să includă prosecco, fie în locul apei minerale, fie într-o combinație de 70% / 30% cu apa minerală. Conceptul de bază rămâne însă, în mare parte același. O parte sau o parte și jumătate dintr-un Bitter, fie el Campari, Aperol, Martini Bitter, Bitter del Professore, o parte vermut dulce sau lichior de soc, de trandafiri, de fructul pasiunii, prosecco și apă minerală. În contextul în care majoritate Bitter-urilor au în compoziție portocală, coajă de portocală sau alte citrice, din același spectru ar trebui să alegi și decorul pentru respectivul mix.

Cum faci un cocktail Spritz, alegi sticla de Bitter potrivită și descoperi Lanique

Pentru a celebra Valentine’s Day sau ziua Sfântului Valentin cum se cuvinte, alături de persoana importantă din viața ta, îți propun o combinație de lichior de trandafiri de la Lanique. Originar din Marea Britanie și cu o tărie de 39 de grade, acesta este un lichior premium, nu exagerat de dulce care îți umple casa de un miros de dulceață de trandafiri din copilărie.

Fixația mea mai recentă pentru Del Professore Bitter, în defavoarea unor ingrediente precum Campari sau Aperol ține de lista de ingrediente. Este 100% natural, fără E-uri, conservanți. În plus, această rețetă italiană are la bază o infuzie de coajă de portocală amară, gențiană sălbatică curățată manual și rubarbă dulce din văile Lanzo și Soana. La gust, simți citricele, notele de rubarbă, cascarilla, gențiană, ienupăr și scorțișoară.

Pe partea de prosecco, după cum am detaliat și în acest material, recomand un extra-brut de la Montelvini, Asolo Superiore DOCG, plin de gust și cu un conținut infim spre inexistent de zahăr rezidual.

Rose & Bitter Spritz

50ml Bitter Del Professore

20ml Lichior de Trandafiri Lanique

60ml Prosecco Montelvini Extra Brut

20ml Apă minerală

Se construiește cocktailul într-un pahar de vin roșu sau de cognac plin cu gheață. Se amestecă ingredientele de 2-3 ori pentru omogenizare. Se decorează cu coajă de portocală sau, opțional, cu o felie de portocală.

Toate ingredientele folosite le poți achiziționa de pe www.alfadrink.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe