Cum faci trei cocktailuri cu Prosecco, de la simplu la complex și înveți să alegi o sticlă pentru tine

Alexandru Puiu 22.12.2021, 15:08
Cum faci trei cocktailuri cu Prosecco, de la simplu la complex și înveți să alegi o sticlă pentru tine

Numărul amatorilor de Prosecco din fiecare colț al mapamondului este în creștere constantă de câteva decenii. Prea puțini înțeleg însă care sunt diferențele între etichete și, mai ales, de ce unul este semnificativ mai scump decât altul.

Înainte să înveți cum faci trei cocktailuri cu prosecco, îți recomand să alegi sticla potrivită pentru tine. Nu de alta, dar deși se merge de la premisa că prosecco este un vin spumant sec din Italia, această asociere de cuvinte are semnificativ mai multe valențe decât ai crede. Până și formularea de pe etichetă care certifică originea controlată este un pic mai complexă. Astfel se explică și diferențele de preț semnificative.

În primul rând, Prosecco DOC este cel mai comun spumant italian, realizat în regiunile Veneto și Friuli – Venezia Giulia. Dacă vrei ceva mai special, vânează o sticlă de DOCG. Aceasta poate fi de patru feluri și toate denumirile fac referire la regiunea mai mică sau mai mare în care se cultivă strugurii din spate. Apropo de struguri, aceștia sunt de tip Glera, supranumiți Prosecco, în proporție de cel puțin 85% din conținutul viticol al unei sticle.

Practic, pe lângă Prosecco DOC, vorbim de Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG, Asolo Prosecco Superiore DOCG, Prosecco Valdobbiadene Superiore Rive DOCG și Prosecco Superiore di Cartizze DOCG. Acesta din urmă este realizat în cea mai mică regiune, de doar 107 hectare, dar toate cele menționate reprezintă un upgrade față de versiunea standard.

Apropo de upgrade, un prosecco se bea rece într-un pahar de tip cupă înaltă și, de preferat, cu o cantitate cât mai mică de zahăr rezidual. Această particularitate este ilustrată pe sticlă în spatele referințele Extra Brut (0 – 6 grame/l), Brut (0 – 12 grame/l), Extra Dry (12 – 17 grame/l), Dry (17 – 32 grame/l). În teorie, există și Brut Nature cu 0-3 grame zahăr rezidual pe litru, cât și demi sec (32 – 50 grame/l), respectiv Dolce, cu mai mult de 50 de grame de zahăr pe litru.

Pe acestea din urmă nu le-am văzut însă niciodată. Mai grav decât atât este însă că nici Extra Brut nu prea se găsește pe meleaguri mioritice, dar găsești un Montelvini Asolo Prosecco Superiore DOCG Extra Brut la Alfa Drink. Această sticlă m-a încântat cel mai mult în ultimii ani, dar dacă vrei una o adiere mai dulce, Brut, îți recomand Montelvini Prosecco DOC Rose Brut.

Cocktailuri bune cu prosecco rece în paharul potrivit
Cocktailuri bune cu prosecco rece în paharul potrivit

Cum faci trei cocktailuri cu Prosecco, dacă nu vrei să-l bei sec

Un pahar de prosecco este special oricum, dar cu alte câteva ingrediente îl poți duce într-o cu totul altă direcție. Poți adăuga bule într-un pachet cât se poate de atrăgător de arome. Ai posibilitatea să duci un lichior care îți place sau un suc natural pe care îl apreciezi demult la un cu totul alt nivel. Pornind de la această premisă, mai jos voi prezenta câteva rețete originale pe care le-am creat în ultimii ani, cocktailuri cu prosecco de la simplu la complex.

Cum faci un cocktail simplu cu prosecco, L`amore Amarezza
Cum faci un cocktail simplu cu prosecco, L`amore Amarezza

L`amore Amarezza

20ml Italicus – Rosolio di Bergamotto

20ml Liquore Strega

40ml Limoncello, recomanda Villa Massa Limoncello Basilico

un praf de sare

Amesteci bine ingredientele într-un pahar fără gheață și completezi cu prosecco până sus, aproximativ 90ml

Cum faci un cocktail de Crăciun cu prosecco, Sparkling Cookie
Cum faci un cocktail de Crăciun cu prosecco, Sparkling Cookie

Sparkling Cookie

30ml Lichior de scorțișoară cu fulgi de aur Gold Strike

15 – 20 picături Angostura Bitters

Prosecco până sus și amesteci discret ingredientele pentru a nu sparge prea multe bule. La final, două pufuri realizate cu un pulverizator de Galliano Vanilla, un lichior de vanilie foarte puternic.

Cum faci un cocktail memorabil cu prosecco și trandafiri, Rose`s Punch
Cum faci un cocktail memorabil cu prosecco și trandafiri, Rose`s Punch

Rose`s Punch

20oz Galliano L`autentico

20ml Chartreuse Jaune / Galben

15ml Lichior de Trandafiri Lanique

3 picături de apă de trandafiri

5 picături de apă de floare de portocal (Orange Blossom Water)

30ml suc de lămâie proaspăt stors

Amestecă cu un shaker și multă gheață toate ingredientele, strecoară cocktailul într-un pahar plin cu gheață, completează cu un prosecco rose, recomand Montelvini Rose Brut.

Toate ingredientele folosite le poți achiziționa de pe www.alfadrink.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe