Cum fac americanii plăcinta cu dovleac. Un bucătar profesionist a dezvăluit secretele

Ana Anitoiu 26.10.2021, 19:58
Cum fac americanii plăcinta cu dovleac. Un bucătar profesionist a dezvăluit secretele

Plăcinta cu dovleac se numără printre deserturile de casă preferate de americani, mai ales în preajma unor sărbători precum Halloween și Ziua Recunoștinței. Un bucătar profesionist a dezvăluit toate secretele. Deși pare o rețetă elaborată, pașii se pargurg foarte ușor.

Plăcintă cu dovleac americană. Ingrediente

  • 380 g de făină albă de grâu
  • ¾ dintr-o linguriță cu sare
  • 255 g de unt nesărat foarte rece
  • 1,5 linguri de oțet din cidru de mere sau din vin alb
  • 7,5 linguri de apă foarte rece
  • 3 ouă și încă unul pentru uns aluatul
  • 100 g zahăr brun deschis la culoare
  • 65 g zahăr alb
  • 1,5 linguri de esență de vanilie
  • 0,5 lingurițe de sare
  • ¾ dintr-o linguriță cu nucșoară măcinată sau rasă
  • ¾ dintr-o linguriță cu ghimbir măcinat
  • 1,5 linguri de scorțișoară măcinată
  • 175 g smântână pentru gătit
  • 495 g piure de dovleac din doi – trei dovleci portocalii mici
Cum fac americanii placinta cu dovleac. Un bucatar profesionist a dezvaluit secretele
Formarea marginilor de aluat

Plăcintă cu dovleac americană. Cum se pregătește aluatul

Mai întâi, se taie untul cubulețe și se pune în congelator pentru 5 – 10 minute. Apoi, într-un robot de bucătărie sau într-un castron încăpător se pun făina, sarea și apoi untul. Se folosește procesorul pentru câteva minute sau se frământă pentru câteva minute, cu mâinile reci.

Ulterior, se adaugă oțetul și puțin din apa extrem de rece. Se mai amestecă în robotul de bucătărie timp de câteva secunde sau se frământă cu mâna. Se mai adaugă apă doar dacă aluatul nu este destul de umed. În final, el trebuie să înceapă să se lege.

Se răstoarnă pe o suprafață pregătită cu făină și se frământă foarte puțin, după care se formează un disc. Se acoperă cu folie de aluminiu și se dă la frigider pentru cel puțin două ore. Este recomandat, însă, ca acest aluat să fie făcut cu o zi înainte.

Plăcintă cu dovleac americană. Cum se formează crusta

Se pregătește suprafața de lucru cu făină înainte ca aluatul să fie scos din frigider. Se presară puțină făină și peste el. Cu un sucitor se întinde aluatul cu o mișcare înainte și una înapoi, după care se întoarce aluatul și se procedează la fel, și tot așa până când se subțiază suficient. În acest fel, aluattul are mai mari șanse de a rămâne într-o formă rotundă.

Se ia un vas pentru tartă, preferabil din sticlă sau ceramică, și se pune cu gura în jos pe aluat. Dacă nu rămâne suficient aluat în jur, se mai întinde coca. Altfel, cu vasul pus cu gura în jos, se taie circular, lăsând aproximativ 2,5 centimetri de aluat pe lângă recipient.

Se pune cercul de aluat în vas. Se aranjează bine pe pereții vasului și pe margini. Se dă la frigider pentru aproximativ 20 de minute. Apoi, pentru un model mai frumos, se așază getele arătătoare pa marginile aluatului și se împinge puțin în direcții puse. Se continuă așa până când întreaga margine are aspect vălurit.

Se înțeapă aluatul cu o furculiță, atât baza cât și marginile. Se acoperă bine cu hârtie de copt și se toarnă în ea orez sau boabe de fasole. Se împinge cu mâinile și se dă la cuptor la 190 de grade Celsius pentru 15 minute.

Apoi, se scoate hârtia de copt, se unge baza aluatului cu ou bătut și se mai dă pentru cinci minute la cuptor. În acest fel, baza va fi crocantă.

Plăcintă cu dovleac americană. Cum se pregătește umplutura

Deși se poate folosi piure de dovleac cumpărat, este recomandat cel făcut în casă. Astfel, înainte de toate, se aleg doi sau trei dovleci portocalii rotunzi mai mici, deoarece aceștia au mai multă savoare decât cei mari. Se spală, se taie în jumătăți și se curăță de semințe. Atenție! Semințele nu se aruncă! Se pot spăla sub jet de apă într-o strecurătoare, după care se pot usca, presăra cu sare sau boia de ardei și se pot da la cuptor pentru o gustare.

Apoi, se presară sare în fiecare jumătate de dovleac și se pun cu pulpa în jos pe o tigaie acoperită cu hârtie de copt. Se dau la cuptorul preîncălzit la aproximativ 170 de grade Celsius, pentru cel puțin o oră. Se testează cu o furculiță. Dacă sunt moi, pot fi scoși.

Când dovlecii sunt suficient de reci ca să poată fi atinși, se scoate pulpa din ei, într-un bol încăpător sau direct în vasul unui blender. Se mixează fie cu un blender vertical fie cu unul normal, astfel încât să rezulte un piure fin.

Într-un bol încăpător, se pun cele două tipuri de zahăr și cele trei ouă. Se amestecă bine, după care se adaugă esența de vanilie. Se adaugă în piureul de dovleac, împreună cu un praf de sare. Apoi, vine rândul condimentelor. Se amestecă, după care se adaugă și smântâna lichidă, amestecând încontinuu.

Se toarnă în crusta de tartă și se scutură puțin. Apoi, se ung marginile cu ou bătut sau ou bătut cu lapte. Se dă la cuptor la 170 de grade Celsius pentru 35 – 40 de minute. La final, trebuie ca umplutura de pe margini să fie fermă, dar cea din centru să fie încă puțin moale. Se va coace în totalitate după ce va fi scoasă din cuptor.

În final, opțional, se poate face un topping cu puțină cremă de brânză, puțină smântână de frișcă bătută ușor și zahăr pudră. Se mixează bine cele trei ingrediente, se pune compoziția într-un poș și se decorează plăcinta cu dovleac. Vezi AICI și o rețetă de pâine cu dovleac copt și nuci!

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...