Rețetă de pâine cu dovleac copt și nuci. Cât de ușor se pregătește

Ana Anitoiu 21.10.2021, 16:02
Rețetă de pâine cu dovleac copt și nuci. Cât de ușor se pregătește

O rețetă de pâine cu dovleac copt și nuci ar putea fi tot ce lipsește într-o zi de toamnă petrecută acasă, în familie. Aromată, pufoasă la interior și cu o coajă crocantă, acest preparat poate fi o încântare atât servită cu unt lângă o cană cu ceaiul preferat, la mic dejun, cât și lângă felul de mâncare favorit, la prânz sau la cină.

Rețetă de pâine cu dovleac copt și nuci. Ingrediente

  • 450 g făină albă
  • 100 g făină integrală
  • 150 g dovleac copt
  • 25 g drojdie
  • 30 ml ulei
  • 300 ml apă călduță
  • 50g nuci
  • 1 linguriță zahăr
  • 1 linguriță sare
Reteta de paine cu dovleac copt si nuci. Cat de usor se pregateste
Paine cu dovleac si nuci. Sursa: prajituricisialtele.ro.

Rețetă de pâine cu dovleac copt și nuci. Cum se pregătește aluatul

Primul pas este coacerea dovleacului tăiat bucățele, ce trebuie să fie lăsat la răcit. Apoi se rumenesc în cuptor și nucile. Abia după aceea se poate începe pregătirea propriu-zisă a pâinii.

Într-un bol mic sau o cană, se dizolvă drojdia cu puțină apă și o linguriță de zahăr. Ulterior, într-un bol mare se pun făina, sarea, bucățelele de dovleac copt, drojdia, nucile și apa călduță. Se amestecă încet până când se încorporează bine toate ingredientele.

Apoi se toarnă ulei treptat și se frământă timp de aproximativ cinci minute. Apoi, se presară puțină făină pe aluat, se acoperă cu un prosop curat și se lasă la crescut pentru aproximativ 30 – 45 de minute.

Rețetă de pâine cu dovleac copt și nuci. Cum se obține o coajă crocantă

Pentru ca pâinea să iasă cu o coajă crocantă se aprinde cuptorul la 230 de grade Celsius și se pune în el o oală de fontă cu capac.

Apoi, se modelează aluatul de pâine în formă rotundă și se poate cresta cu un cuțit foarte bine ascuțit, după bunul plac, pentru un aspect mai interesant.

Când cuptorul e încins bine, la 230 de grade Celsius, se pune pâinea în oala de fontă cu mare atenție la mâini, se așază capacul cu aceeași precauție, pentru a evita arsurile la mâini, și se lasă așa în cuptor timp de aproximativ 25 de minute.

Ulterior, se scoate capacul, se reduce temperatura cuptorului până la aproximativ 200 de grade Celsius și se mai lasă cam zece minute la cuptor, astfel încât să se rumenească.

O altă variantă este ca pâinea cu dovleac și nuci să fie copată într-o tavă normală, însă la temperatura de 200 de grade Celsius, potrivit site-ului prajituricisialtele.ro.

Făcută cu dovleac copt și nuci, acest fel de pâine de casă este mai sănătoasă decât unele produse din comerț ce pot conține substanțe dăunătoare organismului. Crusta și bucățile de nuci crocante, aroma dovleacului și textura pufoasă o fac delicioasă și potrivită pentru orice moment al zilei. Încearcă și rețeta de negresă cu cremă de dovleac!

Urmăriți Impact.ro și pe