Cum arată viața în Rusia, după începerea războiului. Sancțiunile au scumpit viața de pe o zi pe alta

Ioana Bucur 24.03.2022, 21:06
Cum arată viața în Rusia, după începerea războiului. Sancțiunile au scumpit viața de pe o zi pe alta

Cei care plătesc prețul pentru deciziile lui Vladimir Putin sunt rușii. Parcă peste noapte, rubla s-a prăbușit, declanșând un efect domino. Viața în Rusia, după începerea războiului, pare să stea sub semnul instabilității, în condițiile în care sancțiunile impuse țării au scumpit alimentele și produsele de bază. Departe de problemele vieții de zi cu zi, liderul de la Kremlin ar spune că războiul se plătește singur.

Viața în Rusia, după începerea războiului

Declanșarea războiului din Ucraina a adus un val nemaiîntâlnit de sancțiuni impuse Rusiei, iar cei care duc greul sunt oamenii de rând din țara condusă de Vladimir Putin. Potrivit Ministerului Economiei din Rusia, inflația anuală a crescut cu 14,5% în săptămâna încheiată pe 18 martie, cea mai mare rată de la sfârșitul anului 2015.

Rubla s-a prăbușit, prețurile unor alimente și produse de bază au explodat. Zahărul, ingredient folosit la scară largă de ruși pentru conservarea alimentelor și pentru producția de băuturi alcoolice, a avut o scumpire uriașă în ultima săptămână – până la 37,1% în anumite regiuni ale țării și cu o medie de 14% în țară.

Pe locul al doilea în topul scumpirilor din ultima săptămână este ceapa, care s-a majorat cu 13,7% la nivel național și de 40,4% în unele zone ale țării. Rușii trebuie să scoată mai mulți bani din buzunare și pentru scutecele de bebeluși, ceaiul negru și hârtia igienică.

Stephen Innes, managing partner la SPI Asset Management, a declarat că prețurile au crescut din cauza rublei tot mai slabe.

„Cel mai mare vinovat este inflația importată. Orice importă Rusia este exponențial mai scump, din cauza rublei tot mai slabe”, a declarat Innes pentru BBC.

De la Kremlin, lucrurile poate se văd altfel. Veniturile din exportul de energie finanțează peste 40% din bugetul Rusiei, iar cel mai mare client este Uniunea Europeană care cumpără aproximativ 60% din exporturile de gaze ale țării, 50% din exporturile de petrol și 50% din exporturile de produse petroliere. Europa a plătit mai mult de 19 miliarde de dolari lui Putin din 24 februarie pentru aceste produse, potrivit The New York Times.

De la începutul războiului din Ucraina, exporturile de petrol rusesc nu au scăzut, în condițiile în care UE nu a redus importurile. Din perspectiva lui Putin, războiul său se plătește singur, scrie aceeași sursă.

Cum arată viața în Rusia, după începerea războiului. Sancțiunile au scumpit viața de pe o zi pe alta

„Putin a pariat pe faptul că NATO va fi divizată”

Joe Biden a declarat recent că din discuțile purtate în decembrie 2021 și ianuarie 2022 cu Vladimir Putin a înțeles că liderul de la Kremlin nu credea în coeziunea NATO.

„Putin a pariat pe faptul că NATO va fi divizată. În urma discuţiilor mele cu el din decembrie şi ianuarie mi-a fost clar că el nu a crezut în coeziunea noastră. NATO nu a fost niciodată mai unită decât este astăzi.

Putin primeşte exact opusul a ceea a intenţionat să aibă, drept consecinţă pentru invadarea Ucrainei. Am construit aceeaşi unitate cu Uniunea Europeană şi cu democraţiile din G7”, a afirmat Biden.

Întrebat despre ameninţarea Rusiei cu privire la armele nucleare, Biden a spus: „Vom răspunde dacă intenţionează să le folosească. Natura răspunsului va depinde de natura a ceea ce va fi utilizat”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...