Încep scumpirile în România. Produsele la care prețurile au crescut deja și cu 300%

Ana Anitoiu, Alexandra Chiric 31.08.2021, 14:49
Încep scumpirile în România. Produsele la care prețurile au crescut deja și cu 300%

S-a dat startul la scumpiri în România. Prețurile unor produse au crescut cu până la 300%. Cererea mai mare pentru acestea înregistrată după izbucnirea pandemiei de coronavirus și dificultățile logistice ce au dus la întârzierea livrării din import ar fi cauzele.

La ce produse au crescut prețurile și cu 300%

Scumpirile au fost dezvăluite de cel mai recent raport PriceFlux. Acesta arată că prețurile au crescut la materialele de construcţii şi bricolaj puse la vânzare de magazinele online din România.

Cea mai mare scumpire a fost înregistrată la produsele din categoria lemnului folosit în construcţii. Creşterea medie ce a fost înregistrată în iulie 2021 a fost de 15,8%, în comparație cu luna iulie a anului trecut.

”În cadrul acestei categorii au existat produse care s-au scumpit cu până la 300%, cum ar fi plăcile OSB sau blaturile din lemn de la anumiţi producători.”, a arătat raportul serviciului online de monitorizare a preţurilor, PriceFlux.

Incep scumpirile in Romania. Produsele la care preturile au crescut deja si cu 300%
Bancnote de 100 de lei

Modificări de preț considerabile

De asemenea, a fost înregistrată o creștere medie de 5,8% a prețurilor pentru mobilierul și uneltele de grădină. La această categorie de produse a fost înregistrată cel mai frecvent indisponibilitatea în stoc.

”Creşterea cererii pentru materiale de construcţii şi bricolaj în perioada pandemiei, cat şi dificultăţile logistice care au cauzat întârzieri în livrarea produselor importate, au determinat modificări substanţiale în preţurile mai multor categorii de produse.”, a arătat PriceFlux.

De asemenea, vopselurile s-au scumpit cu până la 5,04%; corpurile de iluminat, cu 3,8%, sanitarele, cu 3,7%; gresia şi faianţa, cu 3,5%; iar produsele pentru climatizare şi ventilaţie, cu 3,6%.

Produsele ale căror prețuri s-au modificat cel mai puțin

Cele mai mici scumpiri au fost înregistrate la produsele de feronerie şi accesorii pentru mobilier. Prețurile au crescut în medie cu 0,4% în luna iulie a acestui an, în comparație cu aceeaşi perioadă a anului precedent.

”Pe fondul ştirilor din ultimele luni, care menţionează creşteri ale preţurilor în sectorul imobiliar, cât şi rupturi în lanţul logistic internaţional cauzate de pandemia Covid-19, am decis să generăm cu ajutorul platformei PriceFlux un raport de evoluţie a preţurilor pe mai multe categorii de materiale de construcţii, şi am analizat preţurile înregistrate pe parcursul lunii iulie 2021, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Obiectivul nostru a fost acela de a cuantifica repercusiunile contextului mondial şi de a analiza care este impactul resimţit la nivel local.”, a declarat Mihai Bisnel, Managing Partner în cadrul PriceFlux.

Pentru acest raport referitor la scumpirile din România, echipa PriceFlux a comparat preţurile a peste 23.000 de produse unice puse la vânzare de 26 de magazine din țară.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...