Cum arată o gaură neagră. Astronomii au realizat prima imagine cu Sagittarius A. E de patru milioane de ori mai mare decât Soarele

Beatrice Dumitru 12.05.2022, 21:32
Cum arată o gaură neagră. Astronomii au realizat prima imagine cu Sagittarius A. E de patru milioane de ori mai mare decât Soarele

Fundația Națională pentru Știință a Statelor Unite și echipa de cercetători de la Event Horizon Telescope au publicat prima imagine cu gaura neagră aflată chiar în centrul galaxiei Calea Lactee, fotografiată pentru prima dată. Un astronom a descris gaura neagră ca fiind un „gigant blând din centrul galaxiei noastre”.

Gaura neagră din centrul galaxiei

Gaura neagră supermasivă se află la o distanță mare, la aproximativ 26.000 de ani lumină de Soarele nostru, așa că nu există nicio posibilitate ca să provoace vreun pericol. Cunoscut sub numele de „Sagittarius A” (Săgetător A) obiectul are o masă uimitoare, de patru milioane de ori mai mare decât Soarele și se află la granița constelațiilor Săgetător și Scorpion.

Ceea ce se vede în imagine este o regiune centrală întunecată în care se află gaura, înconjurată de lumina care vine de la gazul supraîncălzit accelerat de forțe gravitaționale imense. Este a doua imagine de acest fel după ce cea lansată în 2019, o imagine cu gaura neagră gigantică din inima altei galaxii, numită Messier 87 sau M87. Acest obiect era de peste o mie de ori mai mare, cu masa de 6,5 miliarde de ori mai mare a Soarelui nostru, scrie BBC.

Cum arată o gaură neagră. Astronomii au realizat prima imagine cu Sagittarius A. E de patru milioane de ori mai mare decât Soarele
Gaură neagră din galaxia noastră. Sursa foto: EHT COLLABORATION

Dar această nouă imagine este specială pentru că este gaura noastră neagră supermasivă”, a spus profesorul Heino Falcke, unul dintre pionierii europeni din spatele proiectului EHT.

„Am privit în ochi pentru prima dată o gaură neagră”

Descoperirea uluitoare a fost făcută de 300 de cercetători de la 80 de instituţii şi organizaţii din întreaga lume, care fac parte din aşa numitul Event Horizon Telescope, unul dintre cele mai complexe proiecte astronomice desfășurate în istoria umanității.

Am privit în ochi pentru prima dată o gaură neagră. Trebuie să vă spun că am fost cu o echipă de 33 de astronomi români în deșertul Atacama după o eclipsă și în ziua de 7 iulie, acum trei ani. 33 de români au fost acolo, lângă un moment de cercetare. Telescoapele gravitaționale vor începe să funcţioneze de îndată ce inginerii vor găsi o posibilitate și atunci vom şti mai multe despre univers decât ştim despre Pământ. Este un pas foarte mare, foarte important, o dovadă că mințile cele mai cele mai bune de pe pământ nu au niciun fel de oprire în față, niciun fel de paravan, ele se uită cât se poate de departe”, a spus Alexandru Mironov, scriitor şi jurnalist de ştiinţă, pentru Antena 3.

În luna august, noul super telescopul spațial James Webb, în valoare de 10 miliarde de dolari, își va îndrepta ochii spre ”Sagittarius A”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...