NASA descifrează misterele Universului, după ce telescopul James Webb a ajuns la noua sa casă în spațiu

Cătălina Burghelea 25.01.2022, 09:06
NASA descifrează misterele Universului, după ce telescopul James Webb a ajuns la noua sa casă în spațiu

După ce a călătorit peste 1,5 milioane de kilometri, telescopul spațial James Webb al NASA a ajuns, luni, 24 ianuarie, la destinația finală. Va fi noua sa casă pentru următorii 10 ani. În felul acesta, specialiștii speră să descifreze misterele Universului. Webb va permite un „salt cuantic pentru a înțelege cine suntem, cum am ajuns aici, ce suntem și cum a evoluat totul”, a transmis Agenția Spațială. 

Telescopul spațial James Webb a călătorit peste 1,5 milioane de kilometri până la destinația finală

Cel mai puternic observator care a fost lansat vreodată în spațiu, telescopul spațial James Webb, a decolat pe 25 decembrie 2021 pentru a explora cosmosul și cele mai timpurii repere ale universului nostru. De la lansarea sa în spațiu, telescopul de 10 miliarde de dolari a fost ocupat cu implementarea diferitelor sisteme și structuri și a călătorit peste 1,5 milioane de kilometri până la noua sa casă: L2, al doilea punct Lagrange Soare-Pământ, pe care îl va orbita.

Anunț făcut de NASA, după victoria în spațiu

La 30 de zile de la decolare (și după o întârziere de o zi), telescopul Webb a ajuns la L2.

Webb, bine ai venit acasă!”, a scris Bill Nelson, administratorul NASA, într-o postare pe blogul agenției.

Felicitări echipei pentru toată munca depusă pentru a asigura sosirea în siguranță a lui Webb la L2. Suntem cu un pas mai aproape de a descoperi misterele universului. Și abia aștept să văd primele noi imagini transmise de Webb în această vară”, a completat expertul. 

NASA, la un pas de a descifra misterele Universului, după ce telescopul James Webb a ajuns la noua sa casă în spațiu

Ce va face Webb la atâta distanță de Terra

Apropierea de L2 îi va permite celui mai puternic telescop din lume să obțină o vedere largă a cosmosului în orice moment. Astfel, James Webb va face un „salt cuantic pentru a înțelege cine suntem, cum am ajuns aici, ce suntem și cum a evoluat totul”, a transmis Nelson înainte de lansarea observatorului. 

Sarcina telescopului NASA va fi să caute lumină infraroșie. Datorită oglinzii sale foarte mari, care este de șase ori mai mare decât cea a telescopului spațial Hubble, James Webb va putea detecta lumina infraroșie din stele și galaxii extrem de slabe și îndepărtate. Astfel, va putea să privească înapoi în timp la unele dintre cele mai vechi lumini din univers. 

Va privi printr-o gaură de cheie din cer. Va privi în urmă cu peste 13 miliarde de ani pentru a capta lumina infraroșie de la formarea primei galaxii, la aproximativ 250 de milioane de ani după Big Bang, care a avut loc acum 13 miliarde și jumătate de ani”, a dezvăluit șeful NASA.

Oamenii de știință speră că observatorul va rezista mulți ani în spațiu

Din moment ce orbitează în jurul noii sale case L2, telescopul va începe să se răcească și să pornească cele patru instrumente științifice ale sale. Vor mai dura câteva săptămâni până ce răcirea va fi finalizată și Webb va atinge o temperatură stabilă.

James Webb își va petrece viața pe L2. Anterior, se credea că observatorul ar putea funcționa doar cinci, până la 10 ani în spațiu din cauza aprovizionării sale limitate cu combustibil și a faptului că nu a fost destinat să fie alimentat. Cu toate acestea, după lansare , echipa misiunii se așteaptă acum ca Webb să aibă „semnificativ mai mult de o durată de viață științifică de 10 ani”, notează Space.com.

Urmăriți Impact.ro și pe