Cum ar fi trebuit, de fapt, să se numească leul românesc. Ideea genială a lui Cuza, amintită de Dan Negru. „Puțină lume mai știe”

Mihnea Tălău 24.01.2023, 12:46
Cum ar fi trebuit, de fapt, să se numească leul românesc. Ideea genială a lui Cuza, amintită de Dan Negru. „Puțină lume mai știe”

Ziua de 24 ianuarie a rămas în istoria românilor ca data la care s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române, în anul 1859, la foarte scurt timp după numirea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și Țării Românești. Puțină lume, însă, își amintește ce idee a avut domnitorul  în ceea ce privește moneda națională a României.

Leul lui Alexandru Ioan Cuza

Chiar în această zi istorică, ziua Unirii Principatelor, realizatorul TV Dan Nagru a postat pe pagina sa de Facebook un clip video, de la statuia lui Alexandru Ioan Cuza de pe Dealul Mitropoliei din București, în care povestește care a fost ideea domnitorului în cea ce privește moneda națională a României.

„Sunt pe Dealul Mitropoliei, locul unde s-a proclamat Unirea, al 24 ianuarie 1859, iar asta e statuia lui Cuza. Mi se pare interesantă o idee a lui Cuza pe care puțină lume o mai știe.

În 1870 a fost bătută prima monedă românească, leul românesc, dar înainte de asta Cuza a avut o idee, aceea ca moneda românească să se numească românul. A avut chiar discuții avansate cu o monetărie din Paris pentru asta.

Pe vremea aia, însă, noi eram vasalii Imperiului Otoman, iar imperiul a aflat și s-a opus, așa că ideea lui Cuza a căzut, nu s-a mai realizat și moneda noastră se numește leu.

E de ținut mine, puțină lume mai știe că domnul Cuza a avut ideea ca moneda românească să se numească românul“, a spus Dan Negru.

Ziua Uniri Principatelor Române sau Mica Unire

Au trecut 164 de ani de la Unirea Principatelor Române sau de la Mica Unire, așa cum i-a rămas numele în istorie. Ceea ce s-a întâmplat pe 24 ianuarie 1859 a reprezentat primul pas important în formarea României de astăzi, următorul eveniment având loc la 1 decembrie 1918, când a fost înfăptuită Marea Unire.

În anul 1859, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, Țara Românească și Moldova s-au unit, luând naștere Principatele Române. De atunci, în fiecare an, la data de 24 ianuarie românii sărbătoresc Mica Unire. Începând din 2016, această dată a devenit zi liberă nelucrătoare, astfel că autoritățile organizează mai multe ceremonii militare şi religioase.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...