156 de ani de la abdicarea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Ce a fost „monstruoasa coaliție”?

Daniela Alexandru 11.02.2022, 15:39
156 de ani de la abdicarea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Ce a fost „monstruoasa coaliție”?

Silirea lui Alexandru Ioan Cuza, din 11 februarie 1866, scrie un alt episod rușinos al istoriei românilor. Mai mulți complotiști conservatori și liberali, afectați de reformele pe care le întreprinsese Cuza și care le afectau interesele financiare, au decis că primul domnitor al Principatelor Unite și al statului național România  trebuie să plece de la conducere.

Ce a fost „monstruoasa coaliție”?

Un grup de complotiști conservatori și liberali radicali, care s-a constituit pentru a-l îndepărta pe domnitorul Alexandru Ioan Cuza a rămas cunoscut în istorie drept „monstruoasa coaliție”. Presa vremii l-a numit așa din cauză că grupul radical nu avea în vedere decât propriile interese financiare, afectate de reformele lui Cuza, și mai deloc interesele țării.

Astfel, în noapte de 10 spre 11 februarie 1866, complotiștii au intrat în Palatul Domnesc și l-au silit pe Cuza să semneze abdicarea de la tron. Desigur că această operațiune nu s-ar fi putut realiza fără sprijinul unor oameni de stat importanți, precum Lascăr Catargiu, reprezentantul conservatorilor și, Nicolae Golescu, reprezentantul liberalilor. În plus, o facțiune a armatei, condusă de  Nicolae Haralambie va fi de partea „monstruoasei coaliții”.

Alexandru Ioan Cuza a intrat, încă din primul său an de domnie, în conflict cu mai mulți reprezentanți ai clasei politice, iar acest lucru l-a obligat pe Cuza să instaureze un regim autoritar, care în timp, i-a slăbit prestigiul. Astfel că nu este de mirare că după abdicarea sa, guvernul provizoriu, condus de Ion Ghica, își manifestă dorința de a aduce la conducerea țării o dinastie străină.

Ce s-a întâmplat cu Alexandru Ioan Cuza după abdicare?

 Viața de după domnie a lui Alexandru Ioan Cuza a însemnat o viață în exil. Acestuia i s-a permis să plece în Austria și deși a încercat de mai multe ori să revină în țară, nu i-a fost permis, Consiliul de Miniștri opunându-se de fiecare dată.

Astfel, Alexandru Ioan Cuza a murit în exil la Heidelberg în Germania în 1873 la vârsta de 53 ani, fiind înmormântat inițial la Biserica Domnească de la Ruginoasa, iar după terminarea celui de-al Doilea Război Mondial, osemintele sale au fost mutate la Biserica Trei Ierarhi din Iași.

Urmăriți Impact.ro și pe