Cum a fost lansată Artemis Moon, cea mai puternică rachetă a NASA. Misiunea spre Lună a început cu emoții

Anca Manolica 16.11.2022, 14:47
Cum a fost lansată Artemis Moon, cea mai puternică rachetă a NASA. Misiunea spre Lună a început cu emoții

A venit momentul celei de-a treia încercări! Lansarea noii mega-rachete a NASA, în cadrul misiunii de întoarcere pe Lună a rachetei Artemis 1, a fost programată în noaptea de marți spre miercuri, 15 spre 16 noiembrie 2022, după ce primele două decolări au fost zădărnicite de probleme tehnice și condiții meteo nefavorabile, în august și septembrie. Cum a decurs totul.

Cea mai puternică rachetă a NASA a fost lansată în spațiu

Agenția Spațială a lansat cu succes racheta sa Artemis, începând o călătorie care, speră NASA, o va duce înapoi pe Lună. Sistemul de lansare spațială, cea mai puternică rachetă din istorie, a decolat cu succes din Florida, după două lansări ratate și luni de așteptare.

Racheta Space Launch System de ultimă generație, în valoare de mai multe miliarde de dolari, a decolat de la Centrul Spațial Kennedy din Florida la primele ore ale dimineții de miercuri, 16 noiembrie, având la bord nava spațială Orion. Zborul nu are echipaj uman, rolul acestuia fiind de a testa noile echipamente. Astfel, este prima etapă a misiunii de a readuce oamenii pe Lună.

Primele zboruri nu vor avea echipaj uman, rolul lor fiind de a testa noile echipamentele. La bord vor fi inclusiv manechine cu senzori, cu ajutorul cărora se vor studia efectele radiațiilor cosmice asupra unui viitor echipaj uman.

„Suntem cu toții implicați în ceva incredibil de special: prima lansare a lui Artemis. Primul pas în întoarcerea țării noastre pe Lună și apoi pe Marte. Ceea ce ați făcut astăzi va inspira generațiile viitoare.”, a spus directorul de lansare, Charlie Blackwell-Thompson, echipei sale.

Cea mai puternică rachetă a NASA a fost lansată în spațiu
Cea mai puternică rachetă a NASA a fost lansată în spațiu

Călătoria fără echipaj este zborul inaugural al programului Artemis al NASA

Iată că, la 50 de ani de la ultima misiune Apollo, acest zbor de testare fără echipaj uman va survola Luna fără a ateriza pe suprafața acesteia, având scopul de a confirma dacă vehiculul este sigur pentru un viitor echipaj. Manechinele cu senzori vor fi de ajutor pentru a se studia efectele radiațiilor cosmice asupra unui viitor echipaj uman.

Aceeași rachetă este așteptată să transporte prima femeie și prima persoană de culoare pe Lună. Dar acest lucru nu se va întâmpla prea curând. O aterizare pe satelitul natural al Pământului nu va avea loc decât cel mai devreme în 2025. Însă construirea acestei rachete mari a fost un obiectiv major al programului de zboruri spațiale cu echipaj uman al NASA de când a încetat să mai zboare cu navetele spațiale în 2011.

Citește și: Cum am putea să ajungem cu toții pe Lună și să supraviețuim

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...