Omenirea, tot mai departe de revenirea pe Lună. Motivul pentru care misiunea Artemis a fost amânată și a treia oară

Beatrice Dumitru 13.09.2022, 12:49
Omenirea, tot mai departe de revenirea pe Lună. Motivul pentru care misiunea Artemis a fost amânată și a treia oară

Lansarea noii rachete gigantice SLS a NASA spre Lună, deja amânată de două ori din cauza unor probleme tehnice, nu va mai avea loc nici de această dată. Dezvoltarea rachetei a început acum mai bine de un deceniu. 12 astronauți au pășit pe Lună în timpul a șase misiuni Apollo din 1969 până în 1972.

NASA a amânat din nou lansarea misiunii Artemis

Pentru a obține undă verde, echipele NASA trebuie să efectueze cu succes un test de umplere a rezervorului de combustibil și să obțină o derogare specială pentru a evita retestarea bateriilor pe un sistem de distrugere de urgență al rachetei. Dacă agenția nu primește această derogare, racheta va trebui să se întoarcă în clădirea de asamblare, ceea ce ar întârzia programul cu câteva săptămâni.

Dar agenția spațială americană a anunțat că racheta nu va fi lansată mai devreme de de 27 septembrie, din cauza unor probleme tehnice, deși evenimentul a mai fost amânat de două ori. Acest zbor mult așteptat al misiunii Artemis 1, fără echipaj uman la bord, trebuie să testeze propulsarea cu ajutorul SLS (Space Launch System) a capsulei Orion dacă este sigură pentru a opera zboruri cu echipaje de astronauţi, relatează Le Figaro.

Omenirea, tot mai departe de revenirea pe Lună. Motivul pentru care misiunea Artemis a fost amânată și a treia oară
NASA nu areușit nici a treia oară să lanseze misiunea Artemis spre Lună.

La ce oră va avea loc lansarea pe 27 septembrie

Fereastra de lansare din 27 septembrie se va deschide la 11:37, ora locală, timp de 70 de minute, cu o încheiere a misiunii prevăzută pentru 5 noiembrie. O posibilă a doua fereastră este programată pentru 2 octombrie, a spus NASA într-o postare pe blog.

Săptămâna trecută, NASA a spus că speră să poată lansa racheta SLS pe ​​23 sau 27 septembrie. Lansarea rachetei a fost anulată pe 29 august, apoi din nou pe 3 septembrie, din cauza unor probleme tehnice, amânare care întârzie lansarea efectivă a programului american de întoarcere pe Lună, Artemis. Această etapă ar trebui să permită echipajelor de astronauţi să ajungă ulterior şi pe planeta Marte.

Mai departe decât orice altă navă

Racheta SLS portocalie și albă, care nu a mai zburat până acum, este în dezvoltare de mai bine de un deceniu. La 50 de ani de la ultima misiune Apollo, Artemis 1 ar trebui să permită verificarea capsulei Orion, aflată în vârful rachetei, dacă este sigură pentru a transporta astronauți pe Lună în viitor.

Pentru această primă misiune, Orion trebuie să aibă o viteză de până la 64.000 de kilometri în spatele Lunii, mai departe decât orice altă navă spațială locuibilă de până acum. Obiectivul principal este de a testa scutul său termic, cel mai mare construit vreodată. La întoarcerea în atmosfera Pământului, va trebui să reziste la o viteză de 40.000 km/oră și la şi la o temperatură care va fi de aproximativ jumătate din cea înregistrată la suprafaţa Soarelui.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...