Cu ce se ocupa Ion Țiriac în tinerețe. Mulți știu că tenisul i-a adus gloria, dar povestea nu începe aici

Ioana Bucur, Badea Violeta 29.03.2021, 16:07
Cu ce se ocupa Ion Țiriac în tinerețe. Mulți știu că tenisul i-a adus gloria, dar povestea nu începe aici

Este o legendă a tenisului mondial și unul dintre cei mai bogați români. Puțini știu, însă, cu ce se ocupa Ion Țiriac în tinerețe. Se crede că tenisul i-a adus gloria, însă povestea marelui sportiv nu a început așa.

Cu ce se ocupa Ion Țiriac în tinerețe

Cine este Ion Țiriac? Este tată, bunic, unul dintre cei mai bogați români, afacerist, legendă a tenisului. Toate sunt corecte, dar lista nu este completă. Cu toate că cei mai mulți cred că și-a câștigat faima pe terenul de tenis, povestea sa fabuloasă nu a început în fața unui fileu ci în fața unei porți, nu pe zgură, ci pe gheață. Cu ce se ocupa Ion Țiriac în tinerețe, înainte de deveni unul dintre cele mai mari nume din tenisul mondial? Cariera sa sportivă a început în 1958, când a devenit jucător al lotului național de hochei. Alături de colegii săi, a ajuns la Campionatele Mondiale și la Jocurile Olimpice. La șase ani de la debut, în 1964, a fost reprezentantul României la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Innsbruck.

Tenismenul Ion Țiriac a jucat din 1959 până în 1978. În această perioadă, a disputat trei finale de Cupa Davis, avându-l ca partener la dublu pe Ilie Năstase. Cei doi au câștigat, împreună, turneul de la Roland Garros, în 1970, având în palmares 22 de titluri. A fost campion național de nouă ori și a reușit că cucerească, atât la simplu cât și la dublu, nu mai puțin de 40 de titluri. Apoi, jucătorul a devenit antrenor și manager, avându-i ca „elevi” pe Boris Becker, Steffi Graf, Marat Safin sau Goran Ivanisevic.

Cu ce se ocupa Ion Țiriac în tinerețe
Ion Țiriac si Ilie Năstase. Inquam Photos / George Călin

Pasiunile excentrice ale unuia dintre cei mai bogați români

Ion Țiriac a reușit ceea ce puțini pot face: să se transforme din sportiv celebru în om de afaceri de succes, cu un portofoliu cât se poate de divers și spectaculos. El este singurul care deține o companie aviatică privată și singurul operator charter, de pe piața românească, ce este specializat în servicii VIP și în călătorii în interes de afaceri. De fapt, Țiriac are o flotă în toată regula, formată din trei aeronave și un elicopter. Este și proprietarul celui mai performant avion din România, un Bombardier G5000, pentru care și-a scos din conturi nu mai puțin de 30 de milioane de euro. Omul de afaceri a dezvăluit că și-a luat brevetul de pilot de ceva vreme și că își conduce singur avioanele din colecție, ce valorează în jur de 120 de milioane de euro.

„Pilotez pentru că nu am bani de doi piloți. Acum câteva zile am venit de la Madrid cu mine la manșă. Copilot să fie altul, eu sunt comandant, stau în stânga. Am mai multe avioane, nu doar unul. Am mai dat un avion și Crucii Roșii că nu aveau cu ce să transporte bolnavii. L-am făcut cadou, dar nu contează asta. Primul care nu știe ce valoare are banul înseamnă că nu îl merită”, a declarat, recent, milionarul, în emisiunea lui Ovidiu Ioanițoaia.

Trebuie precizat că extravaganțele lui Ion Țiriac vin cu un preț amețitor. Pentru toate zborurile efectuate cu compania sa privată, Ion Țiriac plătește, integral, taxele de aeroport, comunicații, aterizae, balizare, handling, chiria pentru staționarea pe platou sau în hangar, reviziile tehnice obligatorii pe orice aeroport, plus costul carburantului și plata pilotului. Dacă tragem linia, asta înseamnă câteva mii de euro pentru fiecare cursă. Cât îl costă, de fapt, lunar, pasiunea pentru aeronave, aflați aici.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...