Cu ce se ocupă, de fapt, Ion Iliescu la 92 de ani. Fostul președinte a renunțat complet la politică

Stan Filon 27.10.2022, 09:38
Cu ce se ocupă, de fapt, Ion Iliescu la 92 de ani. Fostul președinte a renunțat complet la politică

Mulți români se întreabă cu ce se ocupă, de fapt, Ion Iliescu la 92 de ani? Fostul șef de stat este o figură emblematică a politicii românești de după 1989. A avut funții importante și pe vremea lui Ceaușescu, dar în democrație a cunoscut cele mai mari împliniri ale carierei sale. S-a retras însă din atenția publicului, dar revine din când în când, în mediul virtual.

Cu ce se ocupă, de fapt, Ion Iliescu la 92 de ani

Ion Iliescu a fost cel mai important politician de după 1989. A fost președintele României în trei mandate și a condus Partidul Social Democrat ani la rând. S-a retras din activitate, însă ar fi dispus să-și mai ofere ajutorul și experiența, dacă ar mai avea cui. Nimeni nu îi mai deschide ușa, nici măcar foștii săi colegi de partid. A spus-o consilierul său, senatorul Ionuț Vulpescu.

Dar ce face Ion Iliescu? Ei bine, fostul șef de stat citește, face fișe, și scrie la volumul doi al amintirilor sale, care va conține perioada dintre Revoluția din 1989 și prezent. Face și plimbări scurte în jurul locuinței pe care o împarte cu fosta Primă Doamnă, Nina Iliescu, în vârstă tot de 92 de ani.

Cu ce se ocupa, de fapt, Ion Iliescu la 92 de ani
Cu ce se ocupa, de fapt, Ion Iliescu la 92 de ani

A devenit mai activ în mediul online, la 92 de ani

Recent, însă, fostul președinte al României a devenit mai activ în mediul online. A publicat mai multe mesaje, în ultima perioadă, forțat însă de evenimente triste. A scris despre personalitățile pe care le-a cunoscut și care au trecut recent în neființă. A publicat mesaje după moartea lui Mihai Gorbaciov, a reginei Elisabeta a II-a, a sopranei Mariana Nicolesco, dar și a academicianului Eugen Simion.

„Am aflat cu tristețe vestea morții lui Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice. Oricum ai judeca moștenirea lui, deciziile luate de URSS, sub conducerea sa, au schimbat dinamica relațiilor internaționale. Și în bine, dar și în rău. (…) Până la urmă, doar cei care au trăit acele vremuri îi pot judeca moștenirea. Un lucru nu i se poate reproșa: că nu a avut curajul schimbării. Fie și numai pentru asta, va rămâne în istoria agitatului secol XX. Dumnezeu să-l odihnească!”, scria la finalul lunii august Ion Iliescu.

„România este mai săracă acum”

La doar câteva zile distanță, Ion Iliescu a publicat un nou text, de data aceasta cu ocazia morții reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

„Am avut ocazia să o cunosc și să discut cu Regina, dincolo de constrângerile protocolului. O personalitate puternică, deschisă către problemele care dominau agenda publică, și cu simțul umorului. Și care nu a uitat o clipă de interesele țării al cărui șef de stat era! Păstrez o amintire puternică întâlnirii din 2004, în cadrul vizitei private în Marea Britanie, când Regina a oferit un dejun privat, la care a participat și marea noastră balerina Alina Cojocaru”, a rememorat Ion Iliescu respectiva întâlnire.

În luna octombrie, Ion Iliescu a scris cu regret despre trecerea în neființă a sopranei Mariana Nicolesco, dar și a academicianului Eugen Simion.

„România este mai săracă acum, după dispariție sopranei Mariana Nicolesco și a academicianului Eugen Simion. Oameni pe care i-am cunoscut, cu care am avut relații privilegiate, și a căror contribuție la promovarea culturii și identității României în lume a fost neprețuită”, mai scria Iliescu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...