EXCLUSIV

Cu ce se ocupă actorul Dorel Vișan de când a renunțat la scenă. „Ăia nu muncesc. Lucrează alții pentru ei” EXCLUSIV

Alexandru Catalan 21.09.2021, 18:26
Cu ce se ocupă actorul Dorel Vișan de când a renunțat la scenă. „Ăia nu muncesc. Lucrează alții pentru ei” EXCLUSIV

Dorel Vișan, 84 de ani, e un reprezentant de seamă al scenei teatrale românești. A jucat în peste 40 de piese pe scena Teatrului ”Lucian Blaga” de la Cluj, instituție pe care a și condus-o ani buni, între 1993 și 2000, dar și în peste 50 de producții cinematografice românești și internaționale.

De ce nu și-a lăsat băieții să fie actori

El are trei băieți, pe Călin Vișan, pe Valentin Vișan și pe Mihai Vișan, însă niciunul dintre ei nu a simțit chemarea scenei.

”Poate că e mai bine așa. Nu întotdeauna copiii unor oameni cu o anumită vocație merg pe drumul părinților. Pe de altă parte, nu i-am lăsat nici eu. Și asta în primul rând fiidcă actoria nu mai este o lume a culturii și a scrisului. Artistul a devenit un fel de instrument de divertisment”, a încercat Dorel Vișan o explicație.

Vorbește despre dovada haosului

El a adăugat că i se pare că lumea și-a pierdut busola, dând exemplul chiar publicul și invitații prezenți luni seara, la Opera Națională din București, acolo unde a avut loc Gala UCIN 2021.

”Uite, ca dovadă ce e aici! Ceva haotic…toată lumea vine, povestește. Dar nimeni nu știe de unde vine, pentru ce vine, unde se duce, ce a făcut, ce va face în continuare! Nu știe nimeni. Nu știe de azi până mâine!”, a declarat cunoscutul artist pentru impact.ro.

Îi e dor de scenă

Dorel Vișan admite cu jumătate de gură că mai poartă în suflet dorul de scenă. ”Mai există un dor de scenă, dar s-a topit într-o lume care a dispărut. Fiecare generație are felul ei de a se manifesta. Din păcate, trăim într-o lume în care generațiile tinere au fost derutate. Li s-a dat credința mincinoasă că sunt liberi.

Fără să li spună că libertatea implică și responsabilitate.. Și așa am ajuns să trăim într-o lume în care nimeni nu mai răspunde pentru cuvântul pe care-l rostește sau de chipul pe care-l înfățișează. Pe vremea mea se răspundea!”, face el un bilanț dur al acestor vremuri din urmă.

Dorel Visan
Dorel Visan

Despre întâlnirile cu Florin Piersic

Pe de altă parte, Dorel Vișan și-a păstrat și o doză mare de umor ardelenesc. Întrebat ce discută cu Florin Piersic, alt mare actor de la Cluj, când se întâlnesc, el a răspuns următoarele: ”Mă întâlnesc adesea cu Florin Piersic. Luăm cina împreună și mai povestim. Spre exemplu, mai povestim cât suntem noi doi de mari și de buni și cât sunt alții de mici!”.

Artistul spune că în ceea ce-l privește s-a retras ”la muncă”. El se ocupă în ultima perioadă de timp de propria livadă. ”M-am retras la muncă, nu la moșie, fiindcă moșia e pretențioasă. Aceia care se retrag la moșie, nu lucrează. Ăia nu muncesc. Lucrează alții pentru ei!”, adaugă el.

Legătură foarte puternică cu fosta soție

Dorel Vişan, a povestit chiar în această primăvară că deşi a pierdut-o pe Mali, soţia lui, în urmă cu aproape 30 de ani, nu a uitat-o nici acum. Ba uneori nu ezită să-i mai vorbească, deși e conștient că Mali nu mai e fizic lângă el.

Marele actor i s-a confesat lui Dan Negru, vorbind inclusiv despre scenariul unei eventuale recăsătoriri, variantă pe care a respins-o din start. Iată ce a povestit Dorel Vișan în emisiunea „Legendele cu Dan Negru“: „Eu am avut cu nevasta-mea o relaţie specială.

E moartă de 30 de ani şi nu mi-am putut imagina că eu aş putea să mă recăsătoresc, deşi am stat cu cineva mulţi ani. N-am mai simţit pentru că toată copilăria şi satul natal m-au format aşa. Acolo daca te căsătoreai, legătura aceea nu se mai desfăcea”.

Urmăriți Impact.ro și pe